Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Geloof & Kerkzaterdag, 21 februari 2004

Hendrik Jan Luijmes stopt na ruim 40 jaar als cantor-organist in Dokkum
Wijs met Liedboek voor Kerken

Dokkum - Je bent nooit te oud om te leren, vindt de 76-jarige kerkorganist Hendrik Jan Luijmes uit Dokkum. En daarom reist hij elke maand naar Damwoude om orgelles te krijgen van de nog oudere Arnold Feddema (87 jaar). Zondag neemt Luijmes afscheid als cantor-organist van de gereformeerde Fonteinkerk in de Bonifatiusstad. Maar daarmee zegt hij de muziek niet vaarwel.

JAAP VAN DER BOON
Als het financieel mogelijk was geweest, had Luijmes een conservatoriumopleiding gevolgd. Het zat er niet in. De Dokkumer werd in 1927 geboren in het Achterhoekse Gendringen in een gezin van dertien kinderen, op een kleine boerderij. Al op jonge leeftijd ontwikkelde zich de liefde voor de orgelmuziek. Maar een harmonium (huisorgel) aanschaffen was financieel niet mogelijk.
In het jaar van de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945 nam de Achterhoeker voor het eerst orgelles. Niet lang daarna mocht hij de kerkzang begeleiden in Aalten, waar het gezin Luijmes in 1931 naartoe verhuisd was.
Van 1948 tot 1950 moest hij zijn militaire dienstplicht vervullen in het toenmalige Nederlands-Indië. Ook daar begeleidde hij het zingen. Een veldprediker had namelijk een zogenaamd kofferorgeltje, dat Luijmes mocht bespelen. ,,De trappers kon je in- en uitschuiven en je kon er vierstemmig mee spelen. Het klonk armetierig, maar je moest toch wat.’’
Na zijn diensttijd nam de Aaltenaar opnieuw orgelles en in 1956 behaalde hij het diploma van de Gereformeerde Organisten Vereniging. In 1963 verhuisde Luijmes met zijn gezin naar Dokkum. Hij werd spoedig gevraagd als kerkorganist bij de gereformeerden. En zo zat hij zondags achter het orgel van de Oosterkerk en de inmiddels gesloten Noorderkerk.
Ook heeft Luijmes de piano bediend in Het Bolwerk, waar tijdelijk kerkdiensten werden gehouden. Andere kerkgenootschappen in de Bonifatiusstad wisten hem eveneens te vinden: Luijmes heeft vanaf 1970 het orgel van de doopsgezinde gemeente en de katholieke kerk bespeeld.
Toen in 1972 de nieuwe gereformeerde Fonteinkerk werd geopend, werd Luijmes daar een van de twee vaste organisten. Sinds het jaar 2000 staat er het pijpeninstrument van de Noorderkerk. De vertrekkende organist kan niet zeggen welke van de drie gereformeerde instrumenten het beste was. ,,Daar is verschil van mening over. Het grootste orgel staat in de Oosterkerk.’’ In 1983 werd Luijmes leider van de cantorij van De Fontein.

Psalmen

Een opsteker voor de kerkzang vond Luijmes de invoering van het Liedboek voor de Kerken in de jaren ’70. ,,Daar ben ik erg wijs mee. Je hebt gezangen in alle stijlen, van het jaar 1000 tot nu toe.’’ Hij zegt het moeilijk te vinden om favoriete kerkliederen te noemen. Maar hij weet zijn voorkeur: ,,Psalmen speel ik graag, en de liederen van Frits Mehrtens en Willem Vogel trekken mij.’’
Luijmes heeft een voorkeur voor de romantische muziekstijl. Moderne orgelmuziek heeft minder zijn interesse. ,,En van het piëtistische hou ik niet zo.’’ Met dat laatste bedoelt de Dokkumer onder meer de liederen van Johannes de Heer. ,,Sommige organisten zijn er vuur en vlam op tegen, maar zo ben ik niet. Ik ben niet zo eenkennig.’’ Bij zijn afscheidsdienst komende zondag speelt Luijmes gewoon de liederen die op de liturgie staan en bij de vrije inbreng laat hij waarschijnlijk iets van Bach horen. ,,Het is mijn lievelingscomponist. Maar ik maak het niet te moeilijk.’’
De bij De Fontein vertrekkende organist noemt zich een trouw bezoeker van orgelconcerten. Sander van Marion mag hij graag horen spelen.
En waar zijn de mooiste kerkorgels? Wat Noord-Nederland betreft zijn die te vinden in de Martinikerk in Bolsward, de Grote Kerk in Harlingen en de Martinikerk in Groningen, vindt de Dokkumer kerkmusicus. ,,Maar ik ben ook op dat gebied niet eenkennig.’’
De kinderen van Luijmes zijn hun vader niet gevolgd achter het orgel. Maar drie kinderen van zijn oudste broer zijn wel begenadigde organisten. Eén ervan is organist van de Eusebiuskerk in Arnhem, een ander van de Bergkerk in Deventer en een derde van de monumentale hervormde kerk van Elst.
Luijmes blijft na zondag het plaatselijke doopsgezinde kerkkoor leiden en een Dokkumer bejaardenkoor. Bovendien zal hij nog regelmatig achter het pijpeninstrument van de gereformeerde kerk van Veenwouden en de katholieke kerk van de Bonifatiusstad plaatsnemen.

Bevlogen en bewogen

De gereformeerde kerkenraad van Dokkum kijkt in dankbaarheid terug op de trouwe inzet van Luijmes. ,,Voor zijn enorme inzet in al die jaren is de Gereformeerde Kerk Luijmes veel dank verschuldigd’’, laat scriba Sytze Feenstra weten. ,,Nooit werd tevergeefs een beroep op hem gedaan. Een nieuw liedboek, Luijmes trok extra tijd uit om de gemeente de nieuwe melodieën te leren. De cantorij kende in hem een bevlogen en bewogen dirigent.’’
De afscheiddienst is morgenochtend (09.15 uur), waarbij ook Luijmes’ cantorij een rol speelt. Na afloop is er gelegenheid de scheidende cantor-organist de hand te drukken.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties