Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Sportvrijdag, 5 september 2003

KNVB lanceert gedragscode
Tuchtcollege dreigt met zware straffen

Heerenveen – Hardleerse voetballers en verenigingen kunnen rekenen op zwaardere straffen. Die dreigende boodschap gaf tuchtcollegevoorzitter Henk van Voorst van de KNVB Noord donderdagmiddag tijdens de presentatie van een gedragscode voor voetbalclubs mee. Verenigingen en spelers die hun goede wil tonen maken kans op mildere straffen.

GOOS BIES
Van Voorst kondigde op de KNVB-bijeenkomst een strengere ,,uitgangshouding” van het tuchtcollege aan.
Degenen die de hand in eigen boezem steken, kunnen rekenen op hooguit de standaard straf voor het vergrijp, maar degenen die uit zijn op het halen van hun eigen gelijk en blijven wijzen naar de scheidsrechter legde Van Voorst extra zware sancties in het verschiet.
,,We constateren een toenemende mate van onverdraagzaamheid, ertoe leidend dat zelfs pupillenwedstrijden gestaakt worden. Verweren dat de scheidsrechter raar floot accepteren we niet meer”, waarschuwde Van Voorst.
De woorden van Van Voorst leken bedoeld om de gedragscode die de KNVB Noord donderdag presenteerde uit de sfeer van gehele vrijblijvendheid te halen. De code is een vervolg op het gedragsconvenant dat in 1997 werd gelanceerd en waaraan formeel ook geen sancties waren verbonden.
De gedragscode, die het afgelopen halfjaar is ontwikkeld, is een antwoord op de roep om waarden en normen vanuit de verenigingen en toenemende onverdraagzaamheid op de velden. Ook buiten het voetbalveld is in Nederland een bewustwordingsproces op dit vlak bezig. Zo wordt bijvoorbeeld ook in het lager onderwijs de noodzaak van betere normen en waarden onderkend.
De KNVB hoopt te bewerkstelligen dat clubs zelf meer optreden, in plaats van het straffen aan de bond over te laten. De digitaal op te roepen code, moet ze daarbij helpen. ,,Daadkracht vragen wij van de bestuurders, alert en consequent optreden. Te vaak en te snel wordt gedacht dat de KNVB zich wel met strafzaken redt”, aldus Jan van Driel, vice-voorzitter van het KNVB-district Noord.
Hij betitelt de code als ,,gereedschap die clubs kúnnen gebruiken”. Zo wordt voorgesteld spelers elkaar voorafgaande aan de wedstrijd een hand te geven, maar ook hoe een bestuur kan omgaan met molestaties en ander ongewenst gedrag.

‘Trainer ontslaan’

Roel Visscher, voorzitter van de noordelijke belangenvereniging voor scheidsrechters COVS, reageerde verheugd op de plannen, maar ook sceptisch. ,,Met elk stapje moeten we tevreden zijn, maar de sancties zouden best wat harder kunnen. Ik ben blij met de woorden van Van Voorst, maar ik hoop dat hij ze ook in praktijk brengt.”
Volgens Visscher wordt het hoog tijd voor een proces van bewustwording bij de verenigingen. ,,Trainers worden altijd afgerekend op de punten. Ik wacht nog steeds op de eerste trainer die de laan wordt uitgestuurd omdat hij een scheidsrechter heeft uitgescholden. Want ik hoor trainers dingen naar scheidsrechters roepen die niet thuis horen in de normale maatschappij.”
De KNVB toonde een paar cijfers die moesten aantonen dat de onverdraagzaamheid op de velden daadwerkelijk weer toeneemt. Per week worden er vijf wedstrijden gestaakt en het aantal geregistreerde molestaties is in een seizoen tijd opgelopen van drie tot dertien (de acht seizoenen daarvoor daalde het aantal molestaties ieder jaar). Daardoor was er even sprake was van een voorzichtig optimisme.
Sinds 1996/1997, het seizoen waarna het gedragsconvenant zijn intrede deed, daalde het aantal getrokken gele kaarten in ‘Noord’ van 24.932 tot 13.743 in het seizoen 2001/2002. Vorig jaar steeg het aantal boekingen echter weer naar 15.195. Overigens trekken de scheidsrechters in het Noorden elk jaar meer rode kaarten, dat is opgelopen van 1619 in 1996/1997 tot 2061 vorig seizoen.

Schandalig hoog

Visscher van de COVS noemde het aantal geregistreerde molestaties ,,schandalig hoog”, maar voegde er meteen aan toe dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt. ,,Dan heb ik het ook over bijna-molestaties, waardoor een scheidsrechter een week niet naar zijn werk durft vanwege bedreigingen of over molestaties waarvan scheidsrechters uit schaamte geen rapport opmaken. Die zaken horen wij wel”, zei Visscher.
Van Voorst tilt niet zwaar aan het aantal getrokken kaarten, dat hij in perspectief plaatste door te wijzen op de bijna 80.000 competitiewedstrijden die er per seizoen in Noord worden afgewerkt. Veel bezwaarlijker vindt hij de wijze hoe sommige clubbestuurders met uitwassen op het veld omspringen. ,,Deze scheidsrechter kon de wedstrijd niet aan, krijgen wij als excuus te horen. Dan betreft het een team uit de reserve zesde klasse. Dat soort opmerkingen getuigt niet van respect voor de leiding. Wie in de reserve zesde klasse speelt, krijgt te maken met scheidsrechters van dat niveau”, sprak de tuchtrechter.
Van Voorst zei ook dat clubs die bij herhaling in de fout gaan hard zullen worden aangepakt en dat als er gevochten wordt op het veld beide partijen even hard zullen worden gestraft.
Van Voorst: ,,Vandaag (donderdag, red.) had ik nog vier tuchtzaken, waarvan twee belediging van de scheidsrechter. Ze waren het niet eens met de rode kaart, want de scheidsrechter deed weer zo raar… Meteen vier, nee vijf wedstrijden uitsluiten!”

Masterplan arbitrage

Parallel aan de introductie van de gedragscode, die gerelateerd is aan de sportwereldbrede Fair Play-campagne, loopt ook nog eens het Masterplan Arbitrage, waarvan officieel 11 oktober de aftrap is. Dat masterplan beoogt de rappe afname van KNVB-scheidsrechters een halt toe te roepen.
Landelijk is dat aantal in acht jaar tijd teruggelopen van 13.000 tot minder dan 8000 en door vergrijzing dreigt het tekort alleen maar toe te nemen. De KNVB hoopt elk jaar 25 procent nieuwe scheidsrechters te werven. ,,De situatie is heel ernstig”, benadrukte René Ahlers van de KNVB.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Dhr van Voorst gaat wel erg kort door de bocht. Buiten het voetbal ben je onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. Binnen het voetbal wordt je binnen enkele ogenblikken 'veroordeeld' door de scheidsrechter. Het niveau van de scheidsrechters wordt steeds bedenkelijker. Dit kunnen we wekelijks vaststellen bij de amateurwedstrijden en bij verslagen op de TV. Ook is de scheidsrechter niet altijd onpartijdig. Als je tegen een club uit Friesland moet spelen en je hebt ook een scheidsrechter uit Friesland, dan kun je in de eerste plaats niet communiceren, omdat je de taal niet machtig bent en in de tweede plaats wordt heel vaak met 2 maten gemeten. Dit levert uiteraard commentaar op. Indien de scheidsrechter hierop reageert met gele of rode kaarten en dhr. van Voorst gaat strenger straffen, dan gaan we wel erg snel bergafwaarts. Ook ik ben een
voorstander van verhogen van normen en waarden. Maar wel over de hele linie. Stenger straffen akkoord, maar dan wel zeker weten dat de scheidsrechter het bij het rechte eind heeft. Afsluitend een suggestie om te komen tot meer en betere scheidsrechters: Alle verenigingen zoveel scheidsrechters laten opleiden en leveren als men elftallen in de competitie heeft, op straffe van het terugtrekken van het 1e elftal. De zodanig verkregen scheidsrechters kunnen fluiten bij de omliggende verenigingen, zodat een onpartijdigheid bijna is gewaarborgd. Talentvolle scheidsrechters sneller laten fluiten op het niveau dat bij hun past, deze mensen hebben er dan ook sneller en meer plezier aan. Slechte scheidsrechters kunnen ook in een vroeg stadium worden gevraagd met hun
activiteiten te stoppen, immers de verenigingen 'leveren' weer nieuwe. Het niveau kan zo omhoog gaan, het aantal zal toenemen en uiteindelijk zullen we ook internationaal weer een deuntje mee kunnen fluiten.

jacob klok, assen - donderdag, 16 september 2004


sport
Familieberichten
Advertenties