Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiomaandag, 14 juli 2003

Hamerslagen op het aambeeld
BAUKE BOERSMA
Leens - Er is geen computertechneut te zien in Museumboerderij Verhildersum in Leens, enkele tientallen kilometers voorbij Lauwersoog. Wel een schoenmaker, een smid en een timmerman. En een bakker, spinner en wever. Het is de jaarlijkse dag van de oude ambachten.
De ambachtendag trekt ieder jaar ongeveer zeshonderd bezoekers, vertelt beheerder Dirk van der Heide. Volgens hem komen de mensen naar het museum vanwege de sfeer. ,,Je ziet hier echte vaklui aan het werk. Mensen die nog op de ambachtelijke manier werken. Dat spreekt tot de verbeelding, ook van jongeren.”
De ambachtslieden die op deze zaterdag aan de slag gaan, zijn vrijwel allemaal op leeftijd. Blikslager E.J. van Kooten is al in 1990 gestopt met werken, maar hij beheerst de kunst nog steeds, zo wordt snel duidelijk. Van Kooten had een eigen blikfabriek bij Leens. Het was een kleine zaak, maar hij kon goed op tegen de grote concurrenten. ,,Ik ging altijd zelf naar de klanten toe. Bestellingen opnemen of de producten afleveren. Persoonlijk contact, dat was mijn kracht.”
Van Kooten wijst naar een plaat van blik. ,,Die plaat is zestig jaar oud, met de hand gemaakt. Tegenwoordig rollen die dingen met tachtig kilometer per uur uit de machine.”
Even verderop is de bakker aan het werk. In zijn hoek ruikt het heerlijk naar vers gebakken brood. De smid heeft het ook al druk. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw had elk plattelandsdorp een eigen smederij. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat klonken er hamerslagen op het aambeeld. Nu alleen nog in musea als dat van Leens.
De Museumboerderij Verhildersum ligt op een landgoed van 32 hectare. Naast de boerderij is ook de prachtige borg te bewonderen. Deze borg dateert uit de veertiende eeuw en is omringd door brede grachten. Het huis met tuinen en singels vormt het middelpunt van het landgoed. De borg, tegenwoordig ingericht in negentiende eeuwse stijl, geeft samen met de landerijen en de museumboerderij een goed beeld van het wonen en werken op een Groninger landgoed in die negentiende eeuw.
De borg staat op de ambachtendag echter niet centraal. Die plaats is voorbehouden aan de handwerklieden, zoals de pottenbakker en de figuurzager. Deze laatste trekt veel bekijks, ook al vanwege zijn vlotte babbel. Dick Bussing: ,,Ach, dat hoort erbij.”

Werkloosheid

Bussing is in de houtbewerking terechtgekomen toen hij nog werkte bij het Arbeidsbureau. ,,Dat was in de jaren zeventig en tachtig, de tijd van de hoge werkloosheid. De kaartenbakken zaten propvol. Dat waren lastige tijden voor de arbeidsbureaus. Voor de ontspanning ben ik toen in de houtbewerking gegaan.’’ Niet zonder succes overigens. Bussing leverde zijn producten onder meer aan het Schaatsmuseum in Hindeloopen en staat tegenwoordig in het hele land op hobbybeurzen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties