Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Hoofdartikeldinsdag, 12 juni 2018

De CU hoeft niet elke meloen te slikken
Op het partijcongres keerde ChristenUnieleider Gert-Jan Segers zich tegen de bijstandsplannen van VVD’er Dijkhoff, na eerder al de aanval op het neoliberalisme te hebben geopend.
Het past in de assertieve stijl van de ChristenUnie. Een keer eerder regeerde de ChristenUnie mee. In het kabinet-Balkenende IV werd de kleine ChristenUnie vermalen tussen de veel grotere coalitiepartners CDA en PvdA. Daar wordt in de partij weinig melancholisch aan teruggedacht.
Segers
Dat nooit meer, moet Segers gedacht hebben. Daarom heeft hij bewindsposten uitonderhandeld waarmee richting de achterban meer te profileren valt. En laten hij en zijn fractiegenoten zich opvallend vrij en kritisch uit over coalitiepartners zoals Dijkhoff.
Zo noemde Kamerlid Eppo Bruins de omstreden afschaffing van de dividendbelasting ,,een meloen die doorgeslikt moet worden", met andere woorden: het staat in het regeerakkoord dus we steunen het - maar zeker niet van harte. Later zei Bruins dat de opening van het vernieuwde vliegveld Lelystad in 2019 niet mogelijk is en uitgesteld moest worden naar 2020. Dat hij dit op eigen houtje zei, voordat de coalitie er afspraken over maakte, zorgde ervoor dat hij de minister voor het blok zette.
Deze assertiviteit legt de partij geen windeieren: als enige van de vier coalitiepartijen zakt de ChristenUnie niet weg in peilingen.
Dat bracht de leden op het partijcongres in beweging: zij stemden voor een oproep om af te zien van het kabinetsvoorstel om arbeidsgehandicapten onder het minimumloon te laten werken. Dit is een onderdeel van het plan van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) om meer arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen.
Maar daar gingen de leden voor de partijtop over een grens. Want dit voornemen staat in het regeerakkoord. Daar kan en wil Segers niet van afwijken. Doet hij dat wel, dan ontstaat er een politieke crisis.
Kritisch
Maar als Segers eerlijk is, luistert hij naar zijn leden. Zij zijn niet de enigen die het plan niet zien zitten. Er was al maatschappelijk verzet tegen. De rekenmeesters van het CPB vroegen zich in een advies af of het voorstel wel tot een forse groei van banen zou leiden. Vervolgens slaagde de CDA-top op het CDA-congres er maar net in om te voorkomen dat de leden zich in meerderheid zouden uitspreken tegen de maatregel. En ook bij D66 is er onvrede, hun fractie was er in een Kamerdebat erg kritisch over.
Het is natuurlijk goed dat Segers zegt dat hij staat voor zijn handtekening, maar is het plan van Van Ark, waarmee mensen met een kwetsbare positie in de samenleving geholpen moeten worden door ze minder geld te gunnen, in essentie zo veel anders dan het door Segers zo verfoeide bijstandsplan van Dijkhoff? Waarom dan toch proberen om ook deze meloen door te slikken? HvdL

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties