Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

lf2018vrijdag, 8 juni 2018

Oppositie Leeuwarden wil college horen
Leeuwarden - Lijst058 en Gemeentebelangen willen volgende week een interpellatiedebat in de gemeenteraad van Leeuwarden. Directe aanleiding is 'het gedoe’ rondom de brief van het college van B en W aan de provincie.
In die brief wordt om steun voor de realisatie van een nieuw Cambuurstadion gevraagd. Ruim drie maanden nadat de brief verstuurd had moeten zijn, 'ontdekte’ wethouder Henk Deinum dat dat nooit gebeurd was. Waarna de gemeente er nog weken over deed om de brief eind mei op de bus te doen.
,,Het college maakt zich daar wel heel makkelijk van af door woensdag in een mail aan de raad, een ambtenaar hiervan de schuld te geven", zegt Gijs Jacobse van Gemeentebelangen. ,,Want dit lijkt mij geen incident. Vorige maand kwam uit dat de gemeente alles en iedereen een brief had gestuurd over de toeristenbelasting, behalve de festivals. Nu hoeven die geen toeristenbelasting te betalen, maar dat scheelt de gemeente inkomsten. Ik ben bang dat er een patroon is, want burgers beklagen zich daar bij ons vaker over."
Kortom: Lijst058 en Gemeentebelangen hebben zo langzamerhand hun twijfels over de vraag of Leeuwarden de zaakjes wel op orde heeft. En zijn bang dat inwoners daarvan de nadelige gevolgen van ondervinden.
Voorbeelden
Wie even zoekt, vindt zonder moeite een aantal recente voorbeelden waarbij de gemeente inderdaad niet uitblinkt door zorgvuldigheid. Voorbeelden waar inwoners de dupe van zijn. Zoals bij de voorgenomen afsluiting van de Hendrik Algraweg.
De gemeente vergat dat ze daarvoor een procedure moest volgen, en besloot vervolgens via een andere, versnelde, procedure de weg af te sluiten, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven.
Per toeval kwam een advocaat van een belanghebbende daar achter en spande een rechtszaak aan. Toen bleek ook dat de gemeente niet op de hoogte was van een uitspraak van de Raad van State over de weg. De rechter oordeelde dat de gemeente onzorgvuldig had gehandeld. De weg is nog open en de bezwaarprocedures lopen.
Herhaling
Een ander voorbeeld: aan de Zuidergrachtswal in Leeuwarden moet een appartementencomplex komen. Ondanks bezwaren van omwonenden tegen de vergunning, zijn de bomen al gekapt en zijn er al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. De gemeentelijke bezwarencommissie moet nog met een uitspraak komen, maar de gemeente gaf tijdens de zitting al aan nog eens goed naar de vergunningverlening te kijken.
En een dönerzaak mocht overdag niet open als lunchroom omdat die döner verkoopt. De gemeentelijke bezwarencommissie vond dat argument van de gemeente onzin, ook al omdat ambtenaren hadden toegezegd dat de vergunning wel rond zou komen.
,,En dan is er het jaarlijkse ritueel rondom de festivals in de Groene Ster waarbij de gemeente de vergunningen zo laat afgeeft dat bezwaar maken onmogelijk is en inwoners alleen nog naar de rechter kunnen stappen", zegt Jacobse. ,,De gemeente tast op die manier de rechten van burgers aan om bezwaar te maken."
Woensdag willen Lijst058 en Gemeentebelangen met het college in gesprek. Het initiatief voor een interpellatiedebat wordt in ieder geval gesteund door de VVD en de FNP.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Leeuwarden-Fryslân 2018
Familieberichten
Advertenties