Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiowoensdag, 6 juni 2018

Bijziendheid kinderen: De regel van 20-20-2 wordt te vaak met voeten getreden
Grou - Steeds meer kinderen moeten tegenwoordig een brilletje. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ze bijziend worden van overmatig smartphone- en tabletgebruik. De oplossing: veel minder schermturen en meer buiten spelen.
Het veelvuldig gebruik van tablet-computers en smartphones leidt tot meer bijziendheid bij kinderen. Onderzoekers van Erasmus MC in Rotterdam concluderen dat na jarenlang onderzoek onder duizenden kinderen uit die stad. Een kwart van de kinderen van dertien jaar oud lijdt aan myopie (bijziendheid), en heeft dus een min-bril nodig om scherp op afstand te kunnen zien.
Oogarts Hans Ligtvoet, eigenaar van oogkliniek Oog en Welzijn met vestigingen in Grou en Dokkum, kijkt niet op van de conclusies uit het onderzoek. ,,Wij worden dagelijks geconfronteerd met de constateringen van de onderzoekers."
De Rotterdamse onderzoekers hebben de kinderen jaren gevolgd.
Oogbol
Op zesjarige leeftijd had 2,5 procent in die groep kinderen problemen met scherp zien in de verte. De problemen nemen sindsdien toe. Drie jaar later had 12,5 procent een bril nodig en nu dus bijna een kwart. Smartphones en tablets zijn daarvan de oorzaak, maar ook boeken lezen bij slecht licht kan de oorzaak zijn. Langdurig kijken naar voorwerpen dichtbij is niet goed voor de ogen.
,,De problemen ontstaan omdat jonge kinderen nog niet uitgegroeid zijn", legt Ligtvoet uit. ,,Door langdurig ingespannen turen gaat de oogbol eigenlijk te hard groeien, waardoor die te groot wordt. Vergelijk het met een projectiescherm dat je steeds verder van de beamer afzet. Het beeld wordt onscherp en je moet je lens bijstellen om het te corrigeren."
Met het aanmeten van een bril is het nog niet klaar, waarschuwt Ligtvoet. ,,Het is progressieve bijzienheid, dus je hebt in de loop der jaren een steeds sterkere bril nodig.
Geschiedenis
Vroeger was normaal dat er af en toe een kind was met aanleg voor myopie, dat af en toe een sterker glaasje nodig had. Je ziet nu dat de bijziendheid vaker in een vroeger stadium begint en dat de progressie sterker is. Dat kan consequenties hebben op latere leeftijd. Deze kinderen hebben meer kans om op volwassen leeftijd acute chronische oogziektebeelden te ontwikkelen, zoals netvliesloslatingen, glaucoom en myope macula-degeneratie. Dit wordt een generatie die een significante kans heeft op ernstige oogafwijkingen op latere leeftijd. Het is dus niet zo dat we een brilletje aanmeten en klaar is Kees. Dat is een lapmiddel, dat niet beschermt tegen latere kwalen."
Het percentage mensen met hoog-bijziendheid (een brilsterkte van min zes of meer) neemt toe. Vroeger had 5 procent van de Nederlanders een sterkte van -6 of meer. De verwachting is dat dit toeneemt tot 15 ŗ 20 procent. De onderzoekers wijzen naar Zuidoost-AziŽ als voorland, waar het beeldschermgebruik door kinderen al jaren aan de gang was toen het in West-Europa een vlucht nam. Daar is 95 procent van de jongeren al bijziend en 15 procent hoog bijziend.
Minder lang
Om problemen te voorkomen zouden kinderen minder lang achter de schermpjes moeten zitten, zo adviseert Jan Roelof Polling, onderzoeker van het Erasmus MC. ,,Wij hanteren de 20-20-2-regel. Dat betekent dat een kind na twintig minuten achter een scherm of een boek een pauze moet inlassen waarbij het kind minstens twintig meter in de verte kijkt en ontspant. De twee staat voor minstens twee uur per dag buiten spelen, omdat buitenlicht goed is voor het oog."
De bedoeling is dat de kinderen over drie jaar weer worden onderzocht. Polling verwacht dat het aantal bijzienden in de groep dan is gestegen tot de helft. Van de huidige 45-plussers en 80-plussers zijn respectievelijk 30 procent en 10 procent bijziend, wat volgens Polling wijst op intensief beeldschermgebruik als boosdoener.
Ligtvoet adviseert jonge ouders in de opvoeding rekening te houden met de bevindingen van het onderzoek. ,,Die 20-20-2-regel wordt in de meeste gezinnen met voeten getreden. Geef je kind zo laat mogelijk een beeldscherm, beperk het gebruik daarvan tot hooguit een aantal uren per dag, en wissel ingespannen kijken af met ontspanning. Het klinkt ouderwets, maar het veiligste moment om met een beeldscherm te beginnen is als de oogbol is uitgegroeid, dus rond het twintigste levensjaar. Ik besef dat ik een roepende in de woestijn ben als ik hiertoe zou oproepen."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties