Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiowoensdag, 6 juni 2018

Cambuurbrief miljoenensteun bleef vijf maanden op stadhuis liggen
Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden is vergeten een brief op de post te doen waarin de provincie om hulp wordt gevraagd bij de bouw van het nieuwe Cambuurstadion. De brief is vijf maanden lang op het stadhuis blijven liggen.
,,Een administratieve fout", aldus woordvoerder Fijke van Berkom. Met de bouw van het nieuwe stadion en de gebiedsontwikkeling van het WTC - waarvoor in de brief om provinciale steun wordt gevraagd - is bijna 65 miljoen euro gemoeid.
De bewuste brief aan de provincie is op 19 december vorig jaar geschreven ťn vastgesteld in het college van B en W. Maar pas eind mei van dit jaar is de brief daadwerkelijk verstuurd. ,,Wij waren in de veronderstelling dat de brief in december naar de provincie was gegaan", zegt Van Berkom.
Volgens Van Berkom ontdekte de gemeente 'ergens in aprilí dat de uitnodiging voor het bestuurlijk overleg en de financiŽle steun nooit verstuurd was. Waarom het daarna nog tot eind mei duurde voordat de brief daadwerkelijk op de post ging, weet Van Berkom niet.
Meebetalen
In de brief vraagt de gemeente de provincie om mee te betalen aan het stadion, financiŽle steun voor het aanleggen van parkeervoorzieningen, infrastructuur en verduurzaming en aanpassing van de WTC-hallen.
Waarom er geen alarmbellen gingen rinkelen op het stadhuis toen een antwoord van de provincie uitbleef, kon Van Berkom gisteravond niet zeggen. Ook weet hij niet hoe de gemeente in april ontdekte dat de brief nooit verstuurd was. ,,Maar het vergeten te versturen van de brief heeft geen invloed gehad op het proces", stelt Van Berkom.
Op het moment dat de gemeente Leeuwarden de brief aan de provincie schreef, leken de bouw van het nieuwe Cambuurstadion en de ontwikkeling van het WTC-gebied nog voortvarend te verlopen. In de zomer hadden Cambuur, Wyckerveste, Dijkstra Draisma en de gemeente de plannen voor de bouw gepresenteerd, de gemeenteraad ging in juli akkoord. Het wachten was op het stedenbouwkundig plan, dat in maart van dit jaar aan de gemeenteraad zou worden voorgelegd.
In april werd echter duidelijk dat de ontwikkelaars van het Cambuurstadion en Jan Anker van WTC Beheer de businesscase voor de plannen niet rond kregen. Struikelblokken zijn onder meer het parkeren bij het stadion en het WTC en de mogelijke komst van een bouwmarkt vlakbij het stadion. Sinds die tijd wordt er achter de schermen overlegd om de plannen weer vlot te trekken.
Opheldering
Julie Bruijninx van coalitiepartij D66 gaat vandaag opheldering vragen aan wethouder Henk Deinum. Harry Bevers van de VVD zegt in een eerste reactie verbijsterd te zijn. ,,Dat je in dit dossier zulke blunders kunt begaan." Otto van der GaliŽn van Lijst058 noemt het amateurisme ten top. ,,En de uitleg is volstrekt ongeloofwaardig."
Het Friesch Dagblad schreef vorige week woensdag dat de gemeente Leeuwarden de provincie per brief om steun had gevraagd. Gedeputeerde Klaas Kielstra bevestigde toen dat hij de brief van de gemeente net had ontvangen. Nader onderzoek wees uit dat het om de brief van 19 december 2017 ging.
Wethouder Henk Deinum was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties