Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiodinsdag, 5 juni 2018

Komst Pathé-bioscoop naar Ruiterskwartier niet zeker
Leeuwarden - Het is niet zeker dat er een Pathé-bioscoop wordt gebouwd aan het Ruiterskwartier in Leeuwarden. Dat zegt woordvoerder Frederique Josemans van Pathé.
Patrick van ’t Haar
,,De intentie blijft dat er een bioscoop komt maar ondanks dat we er alles aan doen, kost de bouw nog steeds meer dan er aan middelen beschikbaar is. Ik kan dus niet zeggen dat het honderd procent zeker is dat het doorgaat", zegt Josemans.
Voordat er kan worden gebouwd in Leeuwarden is er ook groen licht nodig vanuit Parijs, waar het hoofdkantoor van Pathé zit. ,,Zolang er geen fiat is, kunnen wij niet zeggen dat er iets komt",
Zes miljoen euro
Half maart onthulde het Friesch Dagblad dat Pathé de bouw van de geplande bioscoop had gestopt. Als reden voerde Pathé de stijgende bouwkosten van het ontwerp aan. Volgens het bioscoopbedrijf was het niet mogelijk om de bioscoop aan het Ruiterskwartier te bouwen binnen het beschikbare budget van naar verluidt zes miljoen euro. Bijna drie maanden later is er nog geen oplossing, erkent Josemans. ,,Over een maand hopen we meer te weten."
Josemans zegt dat het uitblijven van een oplossing niets te maken heeft met de problemen binnen het bioscoopconcert waarbij twee directeuren de laan zijn uitgestuurd en er een onderzoek is gestart naar mogelijke fraude.
Wethouder Friso Douwstra van de gemeente Leeuwarden zegt dat er geregeld contact is tussen de gemeente en Pathé sinds de bouwstop in maart. ,,Maar in die contacten zijn eigenlijk sinds maart geen nieuwe ontwikkelingen gemeld."
Dat Pathé nu zegt dat er geen zekerheid is dat de bouw doorgaat, hoort Douwstra voor het eerst. ,,Wij weten alleen dat ze bezig zijn om binnen het budget de bioscoop alsnog te realiseren en dat ze proberen het te laten aansluiten bij het vergunde ontwerp."
Raadsleden
Gemeenteraadsleden van verschillende partijen willen weten waar ze aan toe zijn. ,,Wij hebben al sinds maart niets meer gehoord", zegt Hein de Haan van de PvdA. Otto van der Galiën van Lijst058 wil ook informatie, zowel van de gemeente als van Pathé. ,,Ze hebben een prominente plek in de stad, dus ik vind dat ze ons wel wat beter op de hoogte kunnen houden." Harry Bevers van de VVD betreurt de situatie. ,,De onduidelijkheid over wat er gaat gebeuren en wanneer is heel vervelend."
De nieuwe bioscoop zou zeven zalen moeten krijgen met in totaal duizend stoelen. De verwachte oplevering was gepland voor november 2018.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties