Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Economiezaterdag, 26 mei 2018

Vion legt nieuw slachthuis Leeuwarden stil
Leeuwarden - Vleesverwerker Vion Food schort per direct de activiteiten op van de onlangs geopende slachterij voor runderen in Leeuwarden. Volgens het bedrijf moeten er enkele technische aanpassingen worden gedaan in het slachtproces. Ook de keuringsresultaten bij de slachterij roepen vragen op.
Volgens Vion wordt in Nederland gemiddeld 1,8 procent van de karkassen van de aangevoerde runderen bij slachterijen afgekeurd. Bij de slachterij in Leeuwarden is dit meer dan 5 procent, meldt Vion-woordvoerster Nancy Aschman. Vion heeft over het ongebruikelijk hogere percentage contact gezocht met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), die over de keuringen gaat, om de oorzaak van het verschil te bekijken. ,,We willen met de NVWA kijken wat we aan het slachtproces kunnen doen om dit te optimaliseren.”
Het ongewone aantal afkeuringen is voor Vion aanleiding om de slachterij vooreerst te sluiten. Het bedrijf zegt na ontvangst van de afkeurpercentages direct tot sluiting te zijn overgegaan. ,,Het betekent dat er veel meer dan normaal vlees wordt afgekeurd en niet voor consumptie beschikbaar komt. Dat maakt dat de locatie op deze wijze niet op een voldoende rendabele wijze is te exploiteren.”
Vion nam de voor een groot deel geautomatiseerde fabriek in februari in gebruik. De bouw van de vestiging, die tien maanden duurde, kostte de vleesverwerker circa twintig miljoen euro. Het is de bedoeling dat op termijn ongeveer 2500 runderen per week geslacht worden in Leeuwarden. Dat aantal wordt, mede door de problemen, nu niet gehaald. Volgens Aschman werd er de afgelopen tijd veertig uur per week geslacht. Dat komt neer op zo’n duizend koeien.
Heropening
Vion wil de slachterij in september heropenen. Wat de tijdelijke sluiting het bedrijf zal kosten, kon de woordvoerster niet zeggen. Om afnemers van het vlees toch goed te kunnen bedienen wordt een deel van de dieren nu geslacht in Tilburg en in Dokkum, bij de slachterij van Henk Visser.
Bij de slachterij in Leeuwarden werken ongeveer 45 mensen, van wie vijftien in vaste dienst. Zij zitten gedwongen thuis. Hen op een andere locatie plaatsen, is volgens Aschman geen optie. ,,Voor de rest zitten we in Nederland alleen maar in het Zuiden.” Bij de bekendmaking van de plannen voor de vestiging bij de Dairy Campus in Leeuwarden repte Vion nog over werk voor circa honderd mensen.
Vion wil zich in Leeuwarden onder meer richten op duurzame en regionale vleesproductie. Vijfhonderd aangesloten veehouders doen mee aan het programma Waddenrund. Dieren moeten daarbij 120 dagen per jaar zes uur lang in de wei lopen en boerderijen mogen maximaal 25 kilometer landinwaarts vanaf het wad liggen. Naast Waddenrunderen slacht Vion in Leeuwarden ook biologische koeien.
In 2017 boekte Vion met 11.800 werknemers 5,1 miljard euro omzet.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties