Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Economiewoensdag, 23 mei 2018

Alleen nog doelgericht informatie van klanten verzamelen
Leeuwarden - ,,We plaatsen, zoals vereist is, een privacy-statement op de website. We willen begrijpelijk maken wat er in de nieuwe wetgeving staat en transparant zijn in hoe wij daarmee omgaan. Zoals je ziet is het toch alweer vier pagina’s geworden: het blijft moeilijk om kort maar volledig te zijn", vertelt Johan Harkema in zijn werkkamer in Leeuwarden. Sinds november 2017 is Harkema aan de slag als Information Security & Data Privacy Officer bij NDC Mediagroep, uitgever van onder meer Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden en tientallen huis-aan-huisbladen in het Noorden.
Vrijdag wordt de AVG van kracht in heel Europa. Althans, bijna alle EU-landen. Acht lidstaten hebben de deadline niet gehaald voor het omzetten van nieuwe Europese wetgeving rond privacy- en gegevensbescherming in nationale wetten. Uit onderzoek blijkt dat ook bedrijven niet altijd klaar zijn om te kunnen aantonen welke persoonsgegevens ze verzamelen en hoe die worden gebruikt en beveiligd. Volgens Harkema is NDC er wel klaar voor. ,,We willen het goed geregeld hebben, en dat hebben we. Maar je kunt altijd meer doen. Uiteindelijk is de 25e ook maar een datum."
NDC heeft potentieel met veel mensen te maken die een beroep kunnen doen op de AVG om te weten wat het bedrijf aan persoonsgegevens heeft. Om daarop snel een antwoord te kunnen geven, komt er een modelbrief op de website. ,,Als iemand vraagt: laat maar zien wat je hebt van mij, dan wil je voorkomen dat je alle systemen af moet struinen. Is iemand bij ons alleen bezorger geweest, dan geeft die dat aan en zoeken we gericht. Is het een abonnee, dan weten we direct waar we moeten zijn. En beiden kan natuurlijk ook."
Niet alleen voor klanten of de zevenhonderd werknemers van NDC moet de gegevensopslag transparant zijn. Ook aan de controlerende instantie Autoriteit Persoonsgegevens moet verantwoording kunnen worden afgelegd. Er hangen boetes van twintig miljoen euro of een bedrag tot 4 procent van de omzet aan vast. Al hoeven kleine bedrijven en zzp’ers niet direct een controleur te verwachten.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 23 mei

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties