Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Economiewoensdag, 23 mei 2018

IJB Groep breidt uit met twee locaties Lelystad
Lemmer - Een half jaar na de opening van een derde vestiging in Kampen voegt IJB Groep uit Lemmer nog een productielocatie toe aan het bedrijf. In Lelystad is de betoncentrale van Cementbouw overgenomen samen met de locatie van Staalbouw in dezelfde straat. Op de bedrijfsgrond van die laatste zal een heipalenfabriek worden gebouwd. IJB Groep wil meer heipalen en betonmortel produceren om aan de toegenomen vraag te voldoen. ,,Met Lemmer, Emmeloord en Lelystad hebben we een mooi gebied voor de productie van betonmortel en heipalen", zegt Rudy Bosma, accountmanager bij IJB Groep. ,,Bovendien hebben we op de nieuwe locatie nog ruimte om te groeien. Dat kan in Lemmer niet meer."
In Kampen wordt sinds december een deel van de productie van betonnen prefab elementen, zoals betonvloeren en -putten, gedaan. Door het werk daar naartoe over te hevelen kwam er in de vestigingen in Lemmer en Emmeloord capaciteit beschikbaar voor de extra productie van heipalen en funderingselementen. Het bleek echter nog onvoldoende.
Woningbouw
In met name de woningbouw groeit de vraag naar funderingsmateriaal nog steeds. Er is ondercapaciteit in de markt. De producten en betonmortel van de IJB Groep komen veelal terecht op bouwplaatsen in de Randstad. In de bouw zijn de levertijden van veel producten het laatste jaar opgelopen, IJB Groep zegt dat het in Lemmer nog meevalt. ,,Als je tijdig bestelt, dan komt het wel goed. Wij komen onze afspraken over levertijden na. De levertijd voor heipalen ligt nu ongeveer op vijftien weken. De laatste tijd is die termijn niet echt opgelopen."
IJB Groep hoopt met de nieuwe productielocaties - de betoncentrale moet na de zomer open en de heipalenfabriek na de jaarwisseling - de levertijden wel weer terug te dringen. ,,Hopelijk kunnen we de levertijd reduceren en daarmee onze markt uitbreiden Andere, duurdere paalsystemen krijgen nu soms de voorkeur omdat de levertijd daarvan bijvoorbeeld tien weken is. Als wij weer een goedkoper alternatief bieden met dezelfde levertijd, winnen we mogelijk weer markt terug", zegt Bosma. Welk paalsysteem uiteindelijk de voorkeur heeft van een aannemer hangt naast de prijs en levertijd ook af van de grondsoort en locatie - buitenaf of in een stadscentrum.
25 werknemers
De in te richten heipalenfabriek in Lelystad zal in grootte een derde van de productie in Lemmer gaan doen. IJB Groep maakt vele duizenden heipalen per jaar. In Lelystad zullen er zo’n 25 werknemers worden toegevoegd aan het huidige personeelsaantal van ruim driehonderd. ,,We nemen geen mensen over; het is nieuwe werkgelegenheid."
Vorig jaar introduceerde IJB Groep een innovatie met de drukpaal. De heipalen worden met een bijzonder zware installatie niet de grond in geheid, maar gedrukt. Dat is in trillingsgevoelige gebieden, met bijvoorbeeld oude monumentale panden in de omgeving, een goed alternatief. ,,Die innovatie loopt goed. De vraag neemt toe."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties