Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Cultuurdonderdag, 17 mei 2018

Beschadigde kunst Dr8888 deels verloren
Drachten - Een aantal werken uit de (geleende) collectie van Museum Dr8888 dat beschadigd raakte na zware regenval in Fryslân, vorig jaar juni, is niet meer te redden. Het gaat vooral om schetsen en tekeningen, van onder anderen de Friese kunstenaars Pier Feddema (1912-1983) en Sierd Geertsma (1896-1985).
Hoe groot de omvang van de schade precies is, valt nog altijd niet precies te zeggen, vertelt museumdirecteur Paulo Martina. ,,Bij veel van de beschadigde werken worden de mogelijkheden van restauratie nog steeds onderzocht. Dat kost veel tijd. We hopen binnenkort duidelijkheid te hebben. Maar sommige werken, vooralsnog toch tientallen, zijn al met zekerheid total loss verklaard. En dat is per definitie afschuwelijk: dit is een van de ergste dingen die je als museum kan overkomen.”
Op veel plekken en met name in Drachten zorgde hevige regenval in juni voor wateroverlast. Bij Museum Dr8888 ontstond lekkage in de kelder. Die werd gebruikt als depot. De gemeente Smallingerland, eigenaar van het gebouw, steekt 25.000 euro in het herstel van de kelder. ,,Ook de waterdichtheid wordt verder vergroot”, weet Martina.
De kunstwerken zijn destijds zo snel mogelijk uit de kelder gehaald. ,,Maar de onderste twee centimeters van sommige werken waren toen al nat. Die zijn direct naar Helicon in Zoeterwoude gebracht. Dat heeft een soort eerstehulpafdeling voor dergelijke rampen. En later zijn ze naar de papierrestaurator gegaan.”
Vooral tekeningen zijn namelijk getroffen. ,,Over het algemeen bleek de schade achteraf mee te vallen: doek is nog wel te drogen. De tekeningen zijn ook gevriesdroogd maar sommige zagen er, toen ze uit de kelder kwamen, al verschrikkelijk uit. Wat definitief verloren is zijn met name schetsen, geen uiteindelijke kunstwerken dus, van Pier Feddema. Een paar schetsboeken zijn bijvoorbeeld alleen nog losbladig te bewaren. Ook een paar werken op papier van Sierd Geertsma zijn niet meer te redden." Het kostbaarste werk waarmee het slecht gesteld is, lijkt een collage van Otto van Rees (1884-1957). ,,Of die nog te sparen is, is nog niet duidelijk, maar dat werk moet op z’n minst flink worden gerestaureerd."”
In geld uitgedrukt komt de schade waarschijnlijk op duizenden euro’s uit, schat Martina nu in. ,,Ook als een werk gerestaureerd wordt is er sowieso sprake van waardevermindering. Je ziet dan misschien niet meer dat het beschadigd is geweest, dat wás het wel.”
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 18 mei

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties