Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

lf2018vrijdag, 30 maart 2018

Laatste nietjes in de rok van MeM
De rok van taalpaviljoen MeM krijgt de laatste nietjes en de semafoor wordt nog even uitgeprobeerd. De Afk is bijna klaar voor de opening van de Talentuin in de Prinsentuin vrijdag.
Leeuwarden - Er wordt nog volop getimmerd, gezaagd en geschroefd in de Leeuwarder Prinsentuin. Taalpaviljoen MeM is al van veraf te zien, maar de rokvormige strandtent is nog lang niet afgewerkt. ,,Der moat noch in soad barre, zegt theaterproducent Pieter Stellingwerf van Buog uit Leeuwarden die de bouwplaats inspecteert. Hij heeft maar weinig tijd om te praten. ,,Mar it moat slagje foar kommende freed. As it net oars kin doch ik de iepening yn in overall.
Stellingwerfs collega Kees Botman loopt over het acht meter hoge dak met een nietpistool. De rok bestaat uit twintig compartimenten die bekleed zijn met multiplexplaten. Botman niet een rode strook plastic over de plekken waar de compartimenten tegen elkaar zijn gezet om de jurk waterdicht te maken.
De verlijmde underlaymentplaten worden normaal gesproken vooral binnenshuis gebruikt. Maar ze kunnen volgens Stellingwerf wel tegen een stootje. ,,Dit hout is sawat in jier bestindich tsjin it waar. Moatst it paviljoen sjen as in soarte fan tydlike strntinte. Wy fervje it bygelyks ek net. It moat net te gelikt wurde. Eind oktober verdwijnt het paviljoen weer uit de Prinsentuin.
Moedertaal
Botman en Stellingwerf maakten vorig jaar het ontwerp voor het paviljoen in opdracht van de Afk. Het ontwerp staat symbool voor de moeders die hun taal overdragen op hun kinderen, vandaar de naam MeM. Het opblaasbare bovenstuk van de rok heeft twee hoofden gekregen om de tweetaligheid van Frysln te symboliseren. Stellingwerf: ,,Dat is opblaasber wurden sadat wy it nei nderen helje kinne mei hurde wyn. As it hurder waait as wynkrft seis, wurdt it boppestik net opblaasd.
Houtlucht
Onder de rok ruikt het naar hout. De bar is al klaar en er staat al een koffiezetapparaat. Bezoekers kunnen er vanaf volgende week een kop koffie drinken en een lunch eten. De bediening wordt straks verzorgd door doven en slechthorenden. De meesten zijn leerling van audiologisch centrum Kentalis in Groningen. ,,Under de rok geane wy werom nei de oertaal en moatte wy mei gebaren kommunisearje.
Buog liet de bouwtekening maken door scholieren van de mbo-opleiding bouwkunde van ROC Friese Poort. De uitvoering werd gedaan door scholieren van de opleiding middenkader functionaris infrastructuur, beter bekend als mbo infra. ,,Bij bouwkunde hadden ze hier geen tijd voor, zegt Sjouke Hoornstra (18) uit Oosterwolde. ,,Zij konden geen theorievakken missen.
Hoornstra is bezig met de afwerking van de wcs. ,,Ik vind het wel leuk om ook wat ervaring in bouwkunde op te doen. Wij hebben het paviljoen vanaf een bouwtekening zien verrijzen. Zijn klasgenoot Egbert Hazewindus die op de veranda buiten een shagje draait is iets minder enthousiast. ,,Doet wy hjir yn jannewaris mei begnen, fn ik it noch wol leuk, mar no bin ik wol klear mei it timmerjen en skroevjen. Dat past eins net by s stdzje. Zzper Jaap Groen is de enige professionele timmerman op de bouwplaats. ,,De ynstallaasje fan in wc is wat te dreech foar dy jonges, dan spring ik efkes by.
Talentuin
Tussendoor klinkt van buiten het lawaai van een toeter. Fokke Jagersma van de Afk test met een groep kinderen van openbare basisschool t Pompebld uit De Westereen de speeltoestellen die onderdeel zijn van de Talentuin. ,,Fan nije wike f komme hjir alle dagen san 180 bern om opdrachten t te fieren dyt mei taal te krijen hawwe. Dan moat alles it goed dwaan.
In de tuin staan verschillende musicballs , een soort kunststoffen paddenstoelen waar geluid uitkomt. Bij n van de musicballs wordt een verhaal van Tomke in het Fries voorgelezen. ,,Wy binne no oan it testen hoe ld oft de musicballs fsteld wurde moatte. It makket ferskil oft de tn fol mei bern is of net. Voor een van de opdrachten moeten de kinderen berichten naar elkaar seinen via een semafoor, een seininstallatie die tijdens de Napoleontische oorlogen werd gebruikt. De semafoor kan in drie standen gezet worden. ,,Eltse stn hat wer in oare betsjutting. Drmei koe men eartiids oer grutte fstannen berjochten ferstjoere.
De Talentuin wordt vrijdag officieel geopend. Elke week staat een andere minderheidstaal centraal in het taalpaviljoen. Het spits wordt afgebeten door het Bildts.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Leeuwarden-Frysln 2018
Familieberichten
Advertenties