Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Geloof & Kerkmaandag, 12 maart 2018

Het Kompas begon als winkel ooit met een eenvoudige vensterbank
Hoe vergaat het de Friese christelijke boekhandels? Het Friesch Dagblad zoekt ze op. Het Kompas is al decennialang verbonden aan Sneek. Een winkel waar de ontmoeting met de ander belangrijk is.
Op twee plekken in de winkel aan de Nauwe Noorderhorne 21 kun je zo aanschuiven voor een kop koffie of thee. ,,Dat is hier altijd gratis”, vertelt bedrijfsleider Greet Donkerbroek met een glimlach. Op tafel staat Fryske sûkerbôle klaar. Gastvrijheid is hier een handelsmerk.
Het Kompas in Sneek. De winkel zit op een prachtige locatie, mooi in het centrum. Vele Snekers zullen er vast wel eens langs zijn gelopen - richting een van de cafés in de buurt of naar de Albert Heijn iets verderop, bij een van de invalswegen van de Waterpoortstad.
Het pand waar de christelijke boekhandel zit heeft een bijzondere geschiedenis. Hier zat ooit de koperslagerij van Jan Dijkstra. Het koperbeslag aan de deur herinnert er nog aan, net als een rond wandbordje achterin het nieuwe gedeelte van de winkel. ,,Hier stonden ooit allerlei spullen van de smederij”, zegt Jetty Zandbergen, een van de twaalf vrijwilligers van Het Kompas.
De winkel zoals die er nu uitziet, begon ooit heel klein. Dijkstra, baptist, had voorin de winkel op de vensterbank in de jaren zeventig evangelische lectuur en boeken staan. Mensen die langs liepen konden, als ze dat wilden, gratis een boek meenemen. ,,Waarom hij dat deed? Hij wilde zó graag over het Evangelie vertellen en dat met anderen delen”, zegt Greet. Dijkstra leefde zelf ,,als een kluizenaar”. Hij bleef ongehuwd en zijn leven was feitelijk de koperslagerij. Toen hij zag dat er duidelijk belangstelling was voor de christelijke lectuur, werd de ruimte daarvoor ‘uitgebreid’. De voorkamer werd ingericht als plek voor de boeken. Een bekende naam in dit verband is Els Wiersma, die het vaste gezicht werd voor de klanten van Het Kompas.
Lees meer in het Friesch Dagblad van 12 maart

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties