Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikeldinsdag, 6 maart 2018

Noodzakelijk nuchter de schouder ophalen
Een actieclubje met een gekke eis en een schouwburg die daar naar luistert en het land is in rep en roer. Anders is de discussie over het afgelasten van een cowboy-en-indiaantje-kinderfeestje door schouwburg TivoliVredenburg niet te kwalificeren.
En dat terwijl er niets nieuws onder de zon is. Linkse actieclubjes met merkwaardige eisen bestaan altijd al. Jarenlang haalden veel organisaties en mensen hun schouders er over op. De brief belandde in de prullenbak en als er toch een protestactie kwam, werd het handjevol demonstranten vriendelijk genegeerd.
En dan nog, dat een theater hier nu wel in meegaat, kun je ook met schouderophalen ontvangen. Moeten zij weten. Dat er in het land nu één zo’n instelling is, wil niet zeggen dat het hele kinderfeestthema ‘Wilde Westen’ taboe is of zelfs verboden dreigt te worden. Ook is het niet zo dat het tegendeel, dat kinderfeestjes met cowboys en indianen tot de kern van de Nederlandse identiteit zou behoren, waar zou zijn.
Om heel nuchter te zijn: het afgelaste Utrechtse kinderfeestje is een van de spaarzame successen van dergelijke actieclubjes. Er zijn in het land nog geen straten of verkeerstunnels omgedoopt omdat de huidige visie op historische figuren waaraan zij hun naam ontlenen nu in een ander daglicht bezien zouden worden. Eigenlijk is alleen bij Zwarte Piet echt iets aan het verschuiven - en dan ook maar bij een deel van het land. En ter relativering kun je zeggen dat tradities zich op onderdelen altijd aanpassen aan nieuwe tijden. Daarom kunnen ze ook blijven bestaan.
Afgelopen zaterdag zei staatssecretaris Raymond Knops in De Telegraaf dat activisten te veel aandacht krijgen. In zekere zin heeft hij gelijk. Maar vervolgens ging hij er wel uitgebreid op in - en gaf hij dergelijke activisten dus toch weer veel aandacht. Soms lijkt het wel alsof de woede over activisten nog meer aandacht krijgt dan de activisten zelf. Is er dan toch een gevoelige snaar geraakt of is er sprake van een gebrek aan zelfvertrouwen?
Of is er sprake van nog iets anders? Want het is campagnetijd. De discussie is voor sommige politici van allerhande zijde makkelijker te gebruiken om mensen te mobiliseren dan ingewikkelde dossiers als het gebrek aan betaalbare woningen of het functioneren van de verzorgingsstaat. Want hiervoor gelden allerlei juridische, beleidsmatige en financiële beperkingen. Debatteren over de naam van de Coentunnel gaat toch makkelijker dan over vragen als waarom de economie wel groeit, maar de lonen niet stijgen. En dat terwijl het tweede toch veel belangrijker is voor het dagelijkse leven van iedereen dan het eerste. En dan lijkt het wel alsof het politieke debat over het eerste het onvermogen bij links en rechts om het tweede aan te pakken moet verbloemen. HvdL

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties