Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Cultuurmaandag, 5 maart 2018

Geen behoefte bij Fries talent aan open podium
Oudega (Smal) - Gurbe Douwstra begon er voorzichtig als beginnend zanger en muzikant, maar ook Iris Kroes, Bauke van der Woude en Grytsje Kingma deden dat. En het Duo Ferbean testte er graag zijn nieuwe liedjes uit zoals zoveel andere artiesten, maar na 17 maart is het definitief voorbij. Dan valt het doek voor de Tsjongjûn in Oudega (Smal).
Meer dan dertig jaar werden ze gehouden, de open podium-avonden voor het Friese talent. Eerst in Stania State in Aldtsjerk, later bij zeilschool Annage in Earnewâld en toen dat te klein werd in de Skippersseal in Oudega. Muziek, toneel, cabaret, voordrachten en dans, het kwam allemaal voorbij in al die jaren, maar de animo liep de laatste jaren terug.
Daarom halen de organisatoren de stekker uit het Tsjong Iepen Poadium. Ooit ontstaan uit de Vereniging van Friese Volksmuzikanten, was Tsjong Iepen Poadium dertig jaar geleden een van de weinige open podia. Nu bieden steeds meer culturele centra en horecagelegenheden beginnende artiesten de gelegenheid om op te treden, merkt Minke Hart van Tsjong Iepen Poadium op. Een gevolg van deze ontwikkeling is dat er minder deelnemers en minder publiek naar de Tsjongjûnen komen. Nu ook de moederorganisatie van Tsjong, de Vereniging van Friese Volksmuzikanten Tsjoch, is opgeheven, vinden de medewerkers van Tsjong het tijd worden om de gordijnen voorgoed te sluiten.
,,Us tiid hat west. Wy ha it mei in soad wille dien en kinne weromsjen op in moaie tiid”, blikt voorzitter Hart terug. ,,Troch de jierren hinne hawwe in soad artysten en frijwilligers bydroegen oan it súkses fan de Tsjongjûnen.”
Op de laatste Tsjongjûn begint het programma om 19.00 uur. Tijdens het slotakkoord treden Nanne en Anie en Foeke van Bruggen op, die er bij het begin ook bij waren. De presentatie is in handen van Age Veldboom, die jarenlang in zijn zeilschool in Earnewâld de avonden prestenteerde. Iedereen met een muziekinstrument is welkom.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties