Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

lf2018donderdag, 1 maart 2018

Vervuilde grond zit project LF2018 dwars
Leeuwarden - Kunstenares Claudy Jongstra kan niet in de Blokhuispoort terecht met een van haar LF2018-projecten. De reden: de grond onder de oude gevangenis in Leeuwarden is vervuild.
Jongstra zou op 31 maart een tuin openen achterin de Blokhuispoort: de AkzoNobel Honeysuckle Blue(s) Garden. Anderhalve week geleden kreeg de internationaal vermaarde kunstenares te horen dat ze op zoek moet naar een andere locatie. Dat is opmerkelijk, want het is bij de gemeente Leeuwarden en Blokhuispoorteigenaar BOEI al langere tijd bekend dat de grond vervuild is.
De vervuiling onder de Blokhuispoort is niet schadelijk, benadrukt gemeentewoordvoerder Fijke van Berkom. ,,De vervuiling kan niet verdampen, niet in het water terecht komen en het is ook niet nodig om de grond te saneren als er opnieuw bestraat wordt.”
Maar zomaar in de grond graven, laat staan er een tuin in aanleggen, is een ander verhaal. ,,Daarvoor zou dan eerst specifiek onderzoek moeten worden gedaan. Het advies bij een vervuiling als deze is om er niet in te graven of iets op te verbouwen”, aldus Van Berkom. De Blokhuispoort is niet de enige locatie in het eeuwenoude centrum van Leeuwarden die op deze manier verontreinigd is. ,,Het is een vervuiling die op meerdere plaatsen voorkomt in oude steden en die in de loop van de eeuwen is ontstaan. Onaangetast brengt die geen risico’s met zich mee.”
Claudy Jongstra is teleurgesteld dat de tuin niet in de Blokhuispoort te zien zal zijn. ,,Het is ontzettend jammer dat het niet kan. De historische locatie, de tuin: het zou prachtig worden.” Samen met de gemeente is Jongstra nu op zoek naar een nieuwe locatie in de stad. ,,Er wordt nu gezocht en ik hoop dat we een plek vinden waar de tuin ook na 2018 blijft bestaan.”
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 1 maart

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Leeuwarden-Fryslân 2018
Familieberichten
Advertenties