Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikeldonderdag, 1 maart 2018

Goede man of vrouw in buitenland is nodig
Het schiet nog niet hard op met het vinden van een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken na het vertrek van VVD’er Halbe Zijlstra. Premier Mark Rutte is hard op zoek naar een kandidaat binnen de VVD-gelederen. Maar of hij daar een geschikte persoon zal aantreffen is maar zeer de vraag. Voor de hand liggende kandidaten blijken bij nader inzien toch niet zo geschikt of - vaker - willen niet.
Er staat voor Nederland heel wat op het spel. Deskundigen op het gebied van de internationale politiek doen niet anders dan waarschuwen tegen de neiging van Rutte om te zoeken naar een partijgenoot. Het gaat om ervaring, expertise en kunde als je effectief de Nederlandse belangen wilt behartigen, zegt bijvoorbeeld diplomatiek expert Robert van de Roer. Wil Nederland op het internationale toneel worden gehoord en een goede rol spelen dan moeten wij een minister van Buitenlandse Zaken hebben die internationaal gezag heeft. Een minister naar wie wordt geluisterd vanwege prestige, kennis van zaken of inbreng. En een minister die zijn of haar talen kent. Partijkleur doet helemaal niet ter zake.
Een van de grootste Nederlandse uitdagingen is onze relatie met Rusland. Een verhouding die door het gezwets van Zijlstra aardig onder druk is komen te staan. Het zal niemand verwonderen als het Nederlandse nepnieuws later tegen de staat zal worden gebruikt door het Kremlin. En dit is vooral gevaarlijk als het gaat om de afwikkeling van de ramp met de MH17. Onderzoeksresultaten die met de beschuldigende vinger naar Moskou wijzen kunnen makkelijk door Poetin en de zijnen worden afgedaan als ‘vals’ of ‘nep’. Het is makkelijk het bericht in Rusland en de internationale gemeenschap te verspreiden dat Nederland dat zich vaker onbetrouwbaar heeft getoond, ook in deze zaak zijn hand niet zal omdraaien voor een leugentje meer of minder.
De kracht van de Nederlandse positie wordt ook al niet versterkt door het bezoek dat een vertegenwoordiger van een van de grootste partijen van Nederland - Geert Wilders - dezer dagen brengt aan Rusland. Hij gaat onder meer naar de Doema, het Russische parlement.
De leider van de PVV vindt dat we Moskou niet mogen afschilderen als een boeman. Nu heeft (en daarin heeft Wilders op zijn manier wel een punt) wederzijdse verkettering nog nooit geholpen in diplomatieke betrekkingen. Internationale politiek trekt zich door de bank genomen zelden iets aan van moraal en heeft geen geheugen. Maar de manier waarop nu de interne parlementaire verdeeldheid van ons land wordt getoond tegen de achtergrond van een zeer belangrijk dossier is koren op de molen van het Kremlin.
Het wordt tijd dat Rutte een kundig iemand vindt die in staat is diepe plooien glad te strijken. PAdV

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties