Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Cultuurwoensdag, 28 februari 2018

The Analogues: beatlemania, maar dan anders
Ze klinken als The Beatles maar doen wat zij nooit deden: hun latere albums, bij voorkeur met de originele instrumenten, live laten klinken. Op het moment touren The Analogues met The white album door het land.
Twee meterslange trailers rijden voor bij De Lawei. Het is wat er nodig is om The Analogues van podium naar podium te brengen. Voor een groot deel zitten ze vol met instrumenten, die tijdens de shows van de band allemaal het podium op worden gedragen of gereden.
Zo had het publiek vrijdagavond in Drachten naast het podium zicht op een ‘inloopkast’ vol Fender-, Gibsons-, Höfner- en meer gitaren en bassen. En van een drumstel tot tamboerijnen, strijkers, blazers, en vintage-instrumenten als de mellotron en een hammond-orgel: met nummers als Back in the U.S.S.R ., Ob-la-di, Ob-la-da en While my guitar gently weeps komen ze allemaal in één concert voorbij.
Moe van de vele gillende fans die hún optredens overschreeuwden, verdwenen The Beatles in 1966 zelf in de Abbey Road Studio’s. In de vijf jaren die volgden namen ze zes albums op, die ze nooit live lieten klinken. Een halve eeuw later doen The Analogues dat wel. Na eerder al Magical mystery tour en Sgt. Pepper’s lonely hearts club band integraal te hebben gespeeld, bepalen de nummers van The white album nu de setlist van de vijfkoppige band.
De dubbel-lp uit 1968 kreeg zijn naam niet van The Beatles maar van de fans: op de minimalistische witte hoes prijkt enkel de naam van de legendarische popgroep uit Liverpool. Muzikaal gezien vormen de twee tweezijdige platen juist een bonte verzameling, van zachte akoestische nummers als George Harrisons Long, long, long tot het scheurende Helter skelter . ,,Met ook nog experimenteel werk erop is het een Beatles-album voor gevorderden”, vertelt Analogues-muzikant Bart van Poppel voor de show. ,,Veel fans zijn hier denk ik afgehaakt, en er kwamen weer andere juist bij.” Het album luidt ook de periode in waarin The Beatles uiteen groeiden, ,,dat hoor je ook, ze brachten allemaal heel eigen nummers in.”
Veel meer in het Friesch Dagblad van 28 februari

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties