Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikelwoensdag, 28 februari 2018

Trui aantrekken blijft een goed advies
Wie niet beter weet, zou kunnen denken dat ons land voor het eerst in de geschiedenis een flinke vorstperiode beleeft. De media staan vol met verhalen over wel of niet schaatsen op natuurijs, over de harde wind en de zogenoemde ‘Siberische beer’.
Dat het weer voor de media vaak stof biedt voor artikelen, ook voor deze krant, is logisch. Media schrijven of maken nieuwsitems over dat wat nieuw is of dat wat veel mensen raakt. Dat laatste is zeker het geval met het weer, want dat raakt iedereen. Maar de vraag rijst of de aandacht die in de huidige tijd aan bijzondere weersomstandigheden wordt gegeven, altijd terecht is.
Bij de laatste storm die over Nederland trok, en vooral in het westen en midden van ons land huishield, kon men op een liveblog bij de NOS de laatste berichten en adviezen volgen. Die adviezen waren net zo voorspelbaar – ‘blijf binnen’ - als voor sommige mensen - politieagenten, ziekenhuispersoneel - onhaalbaar.
Nu staan de media al dagen vol met verhalen over ijs, vorst en mogelijke schaatstochten. En als die schaatstochten er veilig kunnen komen, is dat natuurlijk prachtig. Maar om te doen alsof het hier deze dagen een soort Siberië wordt, is overdreven. De temperaturen die daar dagelijks gehaald worden komen hier niet voor, ook deze dagen niet. Hooguit voelt het door de wind extra koud aan.
Heel uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar is de vorst ook al niet, was gisteren in deze krant te lezen. Ook dat besef kan relativerend werken. Het is vaker koud aan het einde van de meteorologische winter en in 2005 zelfs nog een stuk kouder dan nu.
Het gevaar met alle aandacht voor vorst en schaatspret, is ook dat mensen zich te snel op het nu nog zo gevaarlijke natuurijs wagen. Juist het feit dat dit koude weer naar het zich laat aanzien steeds minder vaak voorkomt in Nederland, werkt dat verschijnsel in de hand.
Ongelukken bij schaatsen op natuurijs, ook met dodelijke afloop, zijn helaas echter niet uitzonderlijk. Niet voor niets waarschuwde ook de Friesche IJsbond gisteren weer dat het ijs op veel plekken absoluut onbetrouwbaar is en dat mensen zich daarop niet moeten wagen. Als de ijsbanen deze week open kunnen, is dat al heel wat.
Naar wie onze aandacht wel uit mag gaan, zijn de daklozen die geen huis hebben om tegen de kou te schuilen. Ook als zij daar soms zelf voor kiezen - zoals in deze krant te lezen was -, blijven deze temperaturen voor hen onaangenaam en hebben zij hulp nodig.
Voor veruit de meeste andere mensen in Nederland geldt het verstandige advies van weerman Gerrit Hiemstra, vorige week gedaan: trek gewoon een warme trui aan. Dat is voor deze kou voorlopig wel afdoende. TO

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties