Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikeldinsdag, 27 februari 2018

Het Westen staat met lege handen in SyriŽ
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nam zaterdag unaniem, dus zelfs met Russische steun, een resolutie aan voor een wapenstilstand van dertig dagen in SyriŽ. Maar het VN-bestand blijkt een dode letter.
Oost-Ghouta, een overwegend door islamistische militanten gecontroleerde regio nabij de hoofdstad Damascus, wordt weer volop gebombardeerd door de Russen en het Syrische regeringsleger met steun van Iran. En het Turkse leger gaat onverdroten door met het offensief in de regio Afrin, dat in handen is van de Koerdische YPG-milities. Volgens de aanvallende partijen is er geen sprake van schending van het VN-bestand omdat terreurorganisaties niet onder de wapenstilstand zouden vallen. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten zien dat anders, maar zij kunnen bar weinig invloed uitoefenen op het verloop van het conflict.
Anders dan Rusland, Turkije en Iran hebben Europa en de VS geen duidelijke agenda meer voor SyriŽ nu de terreurgroep Islamitische Staat zo goed als verslagen is. Het Westen wil nu nog humanitaire nood lenigen, vluchtelingenstromen voorkomen en Rusland en Iran dwarszitten. Maar die motieven wegen lang niet zo zwaar als de belangen die Rusland, Iran en Turkije hebben. Die landen trekken zich dan ook weinig aan van westerse druk om een wapenstilstand in acht te nemen. En in het Westen bestaat er geen enkele animo om het VN-bestand met sancties of met militaire middelen af te dwingen.
Het Turkse leger is actief in het noorden van SyriŽ om te voorkomen dat er na de Syrische burgeroorlog een grote Koerdische staat verrijst. Ankara ziet dat als een bedreiging voor de Turkse nationale veiligheid. Het sjiitische Iran intervenieert in de burgeroorlog om het religieus verwante Syrische regime op de been te houden en om een directe band te houden met de sjiitische Hezbollah-militie in Libanon. En Rusland bemoeit zich met het conflict om de val van de Syrische bondgenoot - praktisch de enige in het Midden-Oosten - te voorkomen.
Het Westen kijkt machteloos toe en komt niet verder dan het uitspreken van morele afkeuring en het voorleggen van niet-afdwingbare VN-resoluties. Dat is tot op zekere hoogte begrijpelijk. Voor de VS en Europa staan er geen cruciale belangen op het spel. De wil ontbreekt om gewapenderhand op te treden om de Syrische burgerbevolking te beschermen, ook om een militaire confrontatie te voorkomen met desastreuze gevolgen
Het gevolg van de afzijdige westerse houding is dat Rusland, Turkije en Iran vrij spel hebben in SyriŽ. Het lot van de burgerbevolking laat hen onverschillig en VN-resoluties lappen ze naar believen aan hun laars. De gewone SyriŽrs zijn het grootste slachtoffer van dit cynische machtsspel. NvdM

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties