Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikelzaterdag, 24 februari 2018

Meer geld naar de EU, ondanks verzet Rutte
Binnen de Europese Unie tekent zich een strijd af over het wel of niet verhogen van de EU-begroting. De Europese Commissie en de meeste lidstaten, waaronder het invloedrijke Duitsland en Frankrijk, zijn voor verhoging van het budget. Nederland staat bijna moederziel alleen in het verzet tegen een hogere afdracht aan Brussel. Premier Mark Rutte maakte maandag op bezoek bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog duidelijk dat Nederland niet wil dat er meer geld naar Europa gaat. Maar inmiddels tempert hij de verwachtingen omdat hij ook wel inziet dat hij uiteindelijk het onderspit zal delven.
Brussel wil dat de EU-lidstaten meer afdragen omdat de brexit een gat van dertien miljard euro slaat in de jaarlijkse begroting van 160 miljard euro. Daarnaast wil de Europese Commissie de zogeheten Ďkortingení afschaffen. Die zijn ingesteld voor landen die veel betalen aan de EU, maar relatief minder geld terugkrijgen in de vorm van subsidies. Nederland is ook een zogeheten nettobetaler en krijgt daarom elk jaar een korting van een miljard euro op haar EU-bijdrage.
De Europese Commissie wil een ruimere financiŽle armslag om de politieke integratie te versnellen zodat de EU beter bestand is tegen een volgende financiŽle crisis, die er ongetwijfeld komt. Bij de vorige crisis in 2008 stond Brussel bij gebrek aan macht en middelen nog vrij machteloos. Verder wijst de EU op nieuwe uitdagingen als de strijd tegen terrorisme en de bewaking van de buitengrenzen die moeten worden gefinancierd.
Brussel had bijna geen beter tijdstip kunnen kiezen om aan te dringen op verhoging van het budget. In Frankrijk en Duitsland zijn uitgesproken pro-EU-regeringen aan de macht die vastbesloten zijn de voor de Europese samenwerking onontbeerlijke Frans-Duitse motor weer op te starten door er meer geld in te pompen. Verder kennen bijna alle lidstaten een riante economisch groei, waardoor de bereidheid geld af te dragen aan Brussel navenant is toegenomen.
De vooral zuidelijke en oostelijke EU-lidstaten die meer geld van Brussel krijgen dan ze afdragen, zijn net als Duitsland en Frankrijk voor een ruimer budget voor Brussel. Met het wegvallen van de natuurlijke bondgenoot Groot-BrittanniŽ is Nederland een van de weinige landen - naast Finland en Oostenrijk - die bezwaar maken.
Rutte begrijpt ook wel dat hij een achterhoedegevecht voert. Toch wil hij zich bij voorbaat niet gewonnen geven om de euroscepsis niet te bevorderen. Maar als hij om te beginnen nut en noodzaak van meer Europese samenwerking zou uitleggen, zou de impopulaire boodschap van meer geld naar Brussel makkelijker te verteren zijn. Juist door de EU als een kostenpost af te schilderen, vergroot hij alleen maar de door hem verguisde euroscepsis. NvdM

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties