Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Hoofdartikelzaterdag, 13 januari 2018

De verdrukte kerk versterkt de vrije kerk
Er zijn veel kerkgenootschappen, maar er is maar één kerk. Tenminste, dat belijdt die kerk zelf. Een groot deel van de christenen komt regelmatig samen, maar een groeiend deel kan dat niet vanwege de toenemende verdrukking. Dat gebeurt terwijl in het Westen mensen het niet langer opbrengen om in de kerk samen te komen.
Dus in het ene land is er geen samenkomst vanwege verdrukking, in andere landen is geen samenkomst vanwege de vrijheid.
In Noord-Korea - waar de kerk het minst vrij is - lijkt de kerk toch te kunnen groeien. In Nederland en ook Fryslân - waar de kerk volkomen vrij is - krimpt de kerk. Ook afgelopen jaren is het aantal kerkleden met tienduizenden tegelijk afgenomen. In Fryslân zegt een kleine 58 procent dat lid te zijn van een kerk en zo’n 10 procent van de Friezen bezoekt wekelijks een dienst. Nog eens zoveel komen onregelmatig of vrijwel nooit. De meeste gemeenten zijn moe om daar over te klagen.
De verdrukte kerk heeft een levende en levendige vrije kerk nodig. Dat blijkt des te scherper uit de berichten van Open Doors die afgelopen week in deze krant stonden.
De kerk, die wereldwijd groeit, ontmoet steeds meer verdrukking, soms ook in landen waar we het niet van verwachten. Er zijn landen waar de kerken helemaal niet mogen bestaan, zoals in Noord-Korea, Afghanistan en Somalië. Ook gaat het om landen waar de vergaande onderdrukking en onveiligheid van christenen een samenspel is van extremisten en autoriteiten, zoals in Sudan, Pakistan en Irak.
Maar er is niet alleen onderdrukking onder intolerante regimes. Ook in de grootste democratie van de wereld, India, zijn enkele honderden kerken en duizenden christenen aangevallen. We lezen van voorgangers die daar worden gemarteld, kaalgeschoren en op een ezel door een dorp gereden.
De organisatie Open Doors heeft de ambitie te groeien nu de wereldwijde kerk dat nodig heeft. Om verdrukte christenen bij te staan is er dus een sterke gemeente nodig in de vrije wereld die samenwerkt met de ondergrondse kerk. De gemeente die samenkomt, kan geld opbrengen, ze vraagt voortdurend aandacht voor de vervolging en bidt voor zijn verdrukte broeders en zusters. Ze geeft een signaal van bemoediging om vol te houden.
Wie beseft dat het niet mensen veraf zijn waar iets ergs gebeurt, maar dat het leden zijn van je eigen kerk, de ene kerk, die daar worden onderdrukt, die gaat het als een groot voorrecht zien om op zondag bij elkaar te komen. En word tegelijkertijd verrast dat hun getuigenis ons geloof zal versterken. HB

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties