Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Economievrijdag, 12 januari 2018

Woningverkoop nog niet omlaag in Fryslân
Leeuwarden - Voor het eerst sinds het dieptepunt van de crisis in 2013 is het aantal verkochte woningen in Nederland afgelopen kwartaal gedaald ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit gegevens van makelaarsorganisatie NVM. Fryslân heeft dat keerpunt nog niet bereikt: de verkopen stegen nog met 0,2 procent in de laatste maanden van 2017.
,,We hebben nog een plus in de verkoop. Ook in Fryslân is een afnemend aanbod, maar wij komen iets achter de landelijke trend aan”, zegt Albrecht Kok, voorzitter van NVM Friesland. In het noorden van de provincie was er overigens wel een afname.
De landelijke krimp, met 6 procent, hing al langer in de lucht. De NVM waarschuwt al geruime tijd dat het aanbod op de woningmarkt steeds slechter aansluit bij de vraag. Starterswoningen, met name appartementen in de Randstad, zijn steeds schaarser. Ook de aangescherpte financieringsregels droegen bij aan de daling van de woningverkopen.
In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar werden 30 procent minder woningen tot 150.000 euro verkocht. In de prijsklasse daarboven, tot twee ton, was de daling 13 procent. Duurdere woningen van 400.000 tot 750.000 euro werden daarentegen 13 procent vaker verkocht.
,,Het wordt voor veel consumenten steeds moeilijker om een geschikte woning te vinden”, waarschuwt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Iemand die in Nederland op huizenjacht is, kan gemiddeld kiezen uit vier vergelijkbare woningen. In de regio Amsterdam en in Groningen is de keuze zelfs beperkt tot slechts twee woningen die voldoen aan de wensen. In Fryslân is de situatie nog gezond: een keuze uit zes woningen.
De krapte op de markt zorgde ook voor hogere prijzen en kortere verkooptijden. Een gemiddelde koopwoning werd in het vierde kwartaal in Nederland 9 procent duurder ten opzichte van een jaar geleden en wisselde na 52 dagen op een recordniveau van 269.000 euro van eigenaar. Bijna 28 procent van de woningen bracht meer op dan de vraagprijs.
Fryslân kende een prijsstijging van 6,3 procent op jaarbasis. Ten opzichte van het derde kwartaal werden woningen 0,7 procent duurder. Een gemiddelde Friese woning kost nu 201.400 euro, wordt in 9 procent van de gevallen boven de vraagprijs verkocht en staat 69 dagen te koop. Het afgelopen jaar was de grootste verkoopgroei in Zuidwest-Fryslân (7,6 procent) en de hoogste prijsstijging in het midden van de provincie (4,6 procent).
33 procent minder aanbod
In Fryslân nam het woningaanbod het afgelopen jaar met een derde af tot nu 4254 woningen. Kok: ,,Vooral in de lijn Drachten-Appelscha en Leeuwarden-Harlingen gaat het opvallend goed met de verkopen. Bijna te goed.” Oververhitting dreigt door de grote vraag naar woningen, onder meer door de trek naar de stad en vanuit de steden naar dorpen direct daaromheen. ,,Dat laatste merk in mijn eigen regio Drachten. Daar zijn bijvoorbeeld Ureterp en Opende in trek bij Drachtsters.”
Voor Friese starters op de woningmarkt geldt overigens hetzelfde als landelijk: het aanbod tot ruwweg 150.000 euro wordt steeds minder. Daarbij is nog de concurrentie gekomen van vermogende particulieren die woningen kopen voor de verhuur en zo rendement willen halen op hun vermogen. ,,Vanwege de lage rente op spaargeld zijn ze op zoek naar rendement. Dat is niet alleen in de Randstad zo. Ik zie het ook in Heerenveen, Drachten en Leeuwarden”, zegt Kok.
De NVM verwacht dat de prijzen in 2018 met 6 tot 7 procent verder oplopen, de verkooptijden verder dalen en in totaal dit jaar 5 tot 8 procent minder woningen worden verkocht.
Het duurt volgens voorzitter Jaarsma met het huidige bouwtempo van jaarlijks 70.000 nieuwe woningen tot 2040 voordat het tekort is ingelopen. ,,Dus wij pleiten ervoor dat de productie omhoog gaat tot 80.000 woningen per jaar zodat we in 2025 weer op een tekort van 100.000 woningen zitten.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties