Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikelwoensdag, 3 januari 2018

Iran moet inzien dat verandering nodig is
In Iran zijn volksprotesten gaande tegen het regime van de islamitische geestelijke leiders. Bij de aanhoudende demonstraties zijn in de vorige nacht volgens de staatstelevisie zeker negen doden gevallen. Het dodental komt in totaal op ongeveer twintig.
Een van de problemen is dat het heel moeilijk is om precies aan de weet te komen wat er zich in het land afspeelt. Onafhankelijke media zijn er niet of nauwelijks en onbevooroordeelde journalisten uit het buitenland hebben maar weinig mogelijkheden om aan waarheidsvinding te doen.
De protesten tegen het regime hebben vooral een economische aanleiding. Zo lijken grote prijsstijgingen voor consumenten (levensmiddelen en benzine drie keer duurder als gevolg van afschaffing van overheidssubsidies) tot onlusten hebben geleid. Ook lijkt het erop dat dit keer vooral de arbeidersklasse de straat op is gegaan.
In Iran heerst grote werkeloosheid en er is een omvangrijk proletariaat dat nauwelijks de eindjes aan elkaar kan knopen. Met name de grote groep werkloze jongeren (maar liefst 40 procent) met povere opleidingen lijdt onder de malaise.
Vooralsnog houdt de middenklasse zich koest. Vooral deze groep heeft moeten lijden onder eerdere protesten tegen het regime die keihard zijn neergeslagen. Hun zorgen zijn - hoewel ze het financieel ook niet makkelijk hebben - vaak van immateriŽle aard, zoals kledingvoorschriften en het optreden van de gedragspolitie. Ze willen vooral meer democratie en een einde aan de theocratische wijze van leven die hen wordt opgelegd.
En hun protesten hebben ondanks de beweringen van het bewind informeel veel succes gehad. Zo blijken de controles op kleding en gedrag steeds vaker een papieren tijger te zijn. In de stedelijke informele circuits en in besloten clubs dragen vrouwen bijvoorbeeld geen hoofddoek en wordt vrijelijk alcohol gedronken. De middenklasse is ondanks deze oogluikend toegestane verworvenheden nu in verwarring en komt nog niet in beweging. Zij hebben kostbaar leergeld betaald: hun protesten werden in 2009 in bloed gesmoord. Daar komt nog bij dat de protesterende arbeiders vaak orthodox-islamitisch zijn en daardoor niet de natuurlijke bondgenoten vormen van studenten en leden van de middenklasse.
Het regime wijt nu de onlusten aan buitenlandse krachten die tot doel hebben de samenleving van Iran te ontwrichten. Het zal wel niet zo lang duren voordat de zogenaamde Joods-Amerikaanse samenzwering weer op de proppen komt. De schuld van de ellende ligt voor het regime in Teheran altijd bij anderen, bij met name hun vijanden. Westerse bemoeienis met de gebeurtenissen in het land heeft mede daarom weinig zin. De enige hoop is dat de volksprotesten de leiders doen inzien dat er fundamentele veranderingen nodig zijn. PAdV

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties