Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Hoofdartikelzaterdag, 30 december 2017

We mogen het eenvoudig aanpakken
De meestbesproken onderwerpen in 2017 waren volgens Google ‘Anne Faber’ en de Kamerverkiezingen. Daar kwamen verhalen over bekende Nederlanders, sport en amusement als meest gezochte onderwerpen achteraan. Voor de Nederlandse samenleving was 2017 ondanks de instabiele internationale omgeving, een relatief rustig jaar van economische groei, meer werkgelegenheid en vrij van terrorisme in eigen land. De Nederlander voelde zich voor het eerst zelfs veiliger dan de jaren ervoor.
Toch heerst daaronder een gevoel van structurele ongerustheid over met name trends die als ongrijpbaar en niet beďnvloedbaar bij ons overkomen. De wereldconjunctuur komt namelijk tot stand door een indrukwekkende schuldentoename. Er is inmiddels drie keer meer schuld in de wereld dan wat er alles bij elkaar wordt geproduceerd. Leven we soms weer op een financiële zeepbel? Wereldleiders gaven dit jaar geen indruk van grote wijsheid. Wat gaat hun spierballentaal ons komend jaar brengen? En wie en wat kan ik nog vertrouwen in de digitale wereld? Worden we afgeluisterd, vals voorgelicht, worden onze persoonsgegevens misbruikt om onze aankopen en overtuigingen te sturen? Wat wordt er besloten over gentechnologie, vrijwillig levenseinde en familierecht als God nog minder te zeggen krijgt?
Die onzekerheid over de toekomst doet mensen soms hunkeren naar het verleden. Maar het getuigt van weinig wijsheid als iemand zich afvraagt waarom vroeger alles beter was, schrijft Prediker al. ,,Geniet op de goede dagen van het goede, maar zie op de slechte dagen in dat God naast goede dagen ook slechte dagen heeft gemaakt. Geen mens kan in de toekomst zien." Hij vindt die speculaties gedachtespinsels.
Een balans 2017 is nauwelijks te maken. Aan het eind van het jaar kunnen we wel tevreden terugkijken op een aantal structurele verbeteringen. Zo is het huidige kabinet dat is samengesteld met grote ideologische tegenstellingen, serieus om te komen tot een duurzamere economie. Dat biedt ook voor Fryslân kansen. Er zijn economische kansen in innovatie en productontwikkeling in agrarische, voeding- en watersector. Dat kan ook de ontvolking van het platteland vertragen.
Misschien kan de klem van 2017 ook een aanmoediging voor 2018 betekenen. Het gevoel als burger steeds minder invloed te kunnen uitoefenen op mondiale trends, kan het ook nuttig maken de zaken te vereenvoudigen. Grijp daarom de mogelijkheden mee te doen aan versterking van de eigen organisatie, bedrijf of instelling. Maar laat ook de politiek, buurt, kerk en cultuur in 2018 niet alleen aan anderen over. Er worden geen grootse dingen van ons gevraagd. “De mens is een eenvoudig schepsel. Zo is hij door God gemaakt.” In deze conclusie van Prediker mag je het eenvoudig aanpakken in 2018. HB

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties