Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Hoofdartikelvrijdag, 29 december 2017

Vuurwerkbril maakt oudjaar iets veiliger
Het onderwerp vuurwerkverbod wordt in de politiek met grote omzichtigheid besproken, bleek gisteren uit een rondgang van deze krant. Burgemeesters willen zich liever niet aan een eventueel vuurwerkverbod branden. Op de vraag of ze dat zouden zien zitten, verwijzen ze door naar het rijk of zelfs Europa. Dat is toch wat al te formeel: ze hadden ook kunnen zeggen dat een verbod op consumentenvuurwerk best wenselijk en heilzaam voor de samenleving zou kunnen zijn, maar dat het dan wel landelijk geregeld moet worden.
Dat laatste is natuurlijk wel waar, want het werkt niet als de ene gemeente de verkoop en het afsteken van vuurwerk verbiedt terwijl de buurgemeenten dat niet doen. Maar het eerste is ook waar: de jaarlijkse vuurwerktraditie brengt heel wat schade en problematiek voor de samenleving mee. De regelgeving rond veiligheid lijkt in Nederland op sommige punten doorgeschoten; in dat licht is het eigenlijk een raadsel hoe het kan dat iets gevaarlijks als consumentenvuurwerk nog steeds mag.
Blijkbaar hebben burgemeesters, wijs geworden door de storm rond Zwarte Piet, er niet zo veel zin in om de knuppel in het hoenderhok te gooien door te gaan tornen aan een ‘volkstraditie’.
Maar ondertussen lijkt een verbod op het afsteken van vuurwerk door onervaren burgers - al dan niet beschonken - een kwestie van tijd. Oogartsen pleiten er al jaren voor. Ieder uur vuurwerktraditie kost in Nederland 2,4 ogen. Dan hebben we het nog niet eens over leed als brandwonden, gehoorschade, angsten bij blinden, oorlogsgetraumatiseerden, (huis)dieren en vee. De Onderzoeksraad voor Veiligheid pleit voor een verbod op vuurpijlen en (zwaarder) knalvuurwerk, zoals eerder de Romeinse kaarsen zijn uitgebannen.
Verder richten sommige gemeenten vuurwerkvrije zones in rond zorgcentra, ziekenhuizen, kinderboerderijen en andere gevoelige locaties. Andere gemeenten financieren eindejaarsfeesten met een professioneel vuurwerk, in de hoop dat consumentenvuurwerk daardoor minder populair wordt. Het tijdstip vanaf wanneer mag worden afgestoken is een aantal jaren geleden landelijk al verlaat naar 18.00 uur op oudejaarsavond.
Dat zouden geleidelijke stapjes kunnen zijn op weg naar een algeheel verbod over, zeg, een jaar of tien. Want als de zware knallers zijn afgeschaft, blijkt welke gevolgen het overgebleven ‘veilige’ vuurwerk heeft. Nu worden alle vuurwerkslachtoffers gemakzuchtig toegeschreven aan zwaar, zo niet illegaal, vuurwerk. Maar feit is dat ál het vuurwerk gevaarlijk is, en niet alleen omdat ruim 20 procent van het legaal verkochte vuurwerk bij nader onderzoek toch ondeugdelijk blijkt. Van een babyscheetje zal je vinger niet afgerukt worden, maar het kan wel blijvend oogletsel veroorzaken.
Vandaar dat de oogpolio’s van ziekenhuizen hameren op het gebruik van de vuurwerkbril en die, in samenwerking met opticiens, uitdelen op sommige scholen. De zorgsector en de private sector (met ook een commercieel oogmerk) nemen hier het voortouw. De overheid zou hierbij kunnen aanhaken door het gebruik van een vuurwerkbril verplicht te stellen. Dan zou het in elk geval ietsjes veiliger zijn op oudejaarsavond. WF

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties