Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Cultuurvrijdag, 15 december 2017

Groots stuk over Elfstedentocht in de maak
Leeuwarden - Fryslân moet vanaf december 2020 de standplaats worden voor Elfsteden Experience 2020 , een groots, meerjarig theaterspektakel over de Elfstedentocht. Voor de voorstelling die het hele jaar door te zien moet zijn, wordt mogelijk een nieuw theater gebouwd met een ijsvloer en ruimte voor 1500 man publiek.
Het spektakel kan gezien worden als ambitieus vervolg op de voorstelling De tocht van morgen , die de initiatiefnemers van Stichting Beleef & Herinner vorig jaar al in de Leeuwarder Elfstedenhal neerzetten. ,,Het succes daarvan gaf moed en de behoefte aan een vervolg, en dan wil je liefst wel met iets komen dat het vorige tien keer overtreft”, vertelt Madelčne van Beuzekom, oud-kunstschaatser en creatief producente van de stichting.
Voor de nieuwe productie lieten de makers zich inspireren door de musical Soldaat van Oranje , die al zeven jaar dagelijks uitverkocht is. ,,Een tijd terug heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de makers daarvan in een mail onze plannen voorgelegd. Een dag later werd ik meteen teruggebeld door Robin de Levita, de uitvoerend producent. Met hem zijn we inmiddels een samenwerking aangegaan.”
De voorbereidingen zijn ook al een eind op weg. ,,Maar het eigenlijke script wordt pas in 2020 gemaakt”, vertelt Van Beuzekom. ,,Omdat de voorstelling op een ijsvloer wordt opgevoerd, moet waarschijnlijk een nieuw theater in Fryslân worden gebouwd. Een locatie ombouwen is ook een optie.” Het publiek mag in 2020 op spectaculaire nieuwe kunstvormen rekenen tijdens de Elfsteden Experience 2020 . ,,Als je wilt dat mensen vanuit Limburg en België gaan komen dan moet je natuurlijk wel met iets komen dat imponeert en ze nog niet hebben eerder hebben gezien.”
 
Experiment
Op het Media Arts Festival in Leeuwarden experimenteert Stichting Beleef & Herinner momenteel met onder meer kunstschaatsers en kunstenaars met nieuwe bewegingen en expressievormen op het ijs. ,,Daar werkt onder meer Florentine Houdiničre aan mee, Franse kunstschaatser en choreografe achter grote internationale ijsshows. Werken met namen als die van haar en De Levita geeft veel vertrouwen. En ook met het benodigde startkapitaal zijn we al een eind op weg.” Hoeveel precies nodig is, wil Van Beuzekom nog niet zeggen. ,,Maar voor het script hebben we bijvoorbeeld schrijver Edwin de Vries van Soldaat van Oranje benaderd. Hij moet nog ja of nee zeggen hoor maar je kunt je voorstellen dat aan zo iemand wel een prijskaartje hangt.” De resultaten van de experimenten presenteert de stichting zaterdag op de ijsbaan in de Blokhuispoort.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties