Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Cultuurdinsdag, 12 december 2017

Drummer maakt debuut als dirigent
De Tike - Hij was altijd de muzikant, zijn vader de dirigent. Maar vanaf januari treedt Titus van der Woude in de voetsporen van zijn ‘heit’. Hij pakt het dirigeerstokje op om brassband Soli Deo Gloria (SDG) De Tike naar het Smallingerland Festival te leiden.
Titus van der Woude (32) mag een doorgewinterde muzikant heten. Tot vorig jaar was hij slagwerker en kornettist bij brassband De Bazuin in Oentsjerk, waar zijn vader (naast bij CMV Crescendo uit Drachten) al sinds jaar en dag op de bok staat. Hij drumt in een band en remplaceert bij de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso van de landmacht in Assen. Speelt Van der Woude zelf niet, dan geeft hij wel drumles op zijn eigen muziekschool in zijn woonplaats Damwâld of werkt hij in een muziekwinkel in Heerenveen.
Na de jaarwisseling komt daar nu nog het dirigeren bij. Zijn ervaring daarmee tot dusver: geen. ,,Het wordt letterlijk de eerste keer dat ik niet in maar vóór een orkest plaatsneem”, vertelt Van der Woude. ,,Als muzikant en van mijn vader heb ik vanaf de zijlijn natuurlijk al wel wat van het dirigeervak meegekregen. Toen ik slagwerk studeerde aan het conservatorium heb ik daar ook wel eens een dirigeercursus gevolgd, maar ik heb het nooit in de praktijk gebracht. Mijn focus lag bij het musiceren.”
Toch zei hij ja tegen de uitdaging die SDG hem voorhield: in vier repetities de brassband klaarstomen voor het Smallingerland Festival op 17 februari. ,,De vaste dirigent, Sijtze van der Hoek, is dan verhinderd. De brassband zocht dus iemand die kon invallen. Voor SDG heb ik in het verleden ooit een muziekstuk geschreven en ik heb ook een paar keer meegespeeld. Zo kwamen ze denk ik bij mij”, verklaart hij. ,,Zoals al mijn keuzes, heb ik ook deze op gevoel gemaakt. Ik wilde toch wel eens weten of dirigeren ook iets voor mij kon zijn. Dat het om een afgebakend project gaat, was ideaal om dat uit te proberen. Tegelijkertijd is toewerken naar een concert ook weer meer dan één keertje iets testen, en kun je het dus echt een kans geven.”
Lees hier meer over in de papieren krant van 12 december

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties