Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikelwoensdag, 6 december 2017

Brexit - volgt na het feestje de kater?
De Europese Unie wil nu eindelijk van de Britten weten hoe ze denken dat de brexit er uit gaat zien. Tot nu toe heeft Londen weinig concrete voorstellen op tafel gelegd rond het vertrek van Groot-BrittanniŽ uit de EU. Volgende week wordt op een EU-top bepaald of er voldoende vooruitgang is geboekt wat betreft de financiŽle afrekening, de kwestie van de Iers-Noord-Ierse grens en de rechten van EU-burgers.
De Britten dachten dat ze gewoon uit de EU konden stappen, maar de werkelijkheid is toch anders. De besluiteloze Britse premier Theresa May lijkt overvallen door de complexiteit van de materie en ze heeft te maken met een diep verdeeld kabinet. Bovendien wordt duidelijk dat de brexit veel duurder uitpakt dan werd voorgespiegeld. De EU wil tientallen miljarden van Groot-BrittanniŽ ter compensatie van al gemaakte Europese afspraken. Ook blijkt nu dat sommige claims van brexiteers vals waren - zo gaat er per week niet 350 miljoen pond van Londen naar Brussel. Verder ziet Londen zich voor de onmogelijke opgave gesteld om met tientallen landen afzonderlijke deals te sluiten over zaken als handel, visserij en transport. Volgens de jongste inflatiecijfers is het leven in Groot-BrittanniŽ 3 procent duurder geworden door de voorgenomen boedelscheiding met de EU.
Na het feest komt de kater. Inmiddels is de schrik in Groot-BrittanniŽ zo groot dat onder leiding van oud-premier Tony Blair een campagne is gestart om een tweede referendum af te dwingen in de hoop dat de brexit kan worden teruggedraaid. De Britse regering wil daar overigens niets van weten.
Bij sommige van Blairs landgenoten begint het besef te dagen dat de brexit, die beoogde de eigen soevereiniteit te herstellen, in het tegendeel uitpakt. Veel Britten wilden af van wat werd gezien als de overdreven regelzucht van het bedillerige Brussel. Maar nu dreigt Groot-BrittanniŽ zonder Europese garanties tegen oneerlijke en ongereguleerde concurrentie uit te groeien tot een belastingparadijs waar werknemers nauwelijks worden beschermd op de werkplek. Buitenlandse multinationals zullen de soevereiniteit veel meer onder druk zetten dan Brussel ooit heeft gedaan.
Ondertussen staan de ontwikkelingen in de EU niet stil. Brussel maakt zich op voor ingrijpende hervormingen en moderniseringen - een bankenunie, een gezamenlijke begroting en een diepere politieke integratie - waardoor het veel beter de concurrentie met andere machtsblokken, zoals China en de VS, in deze geglobaliseerde wereld aan kan. En ondertussen staat Groot-BrittanniŽ er alleen voor.
De poging van Blair ten spijt, lijkt de brexit onomkeerbaar. Hoogstens valt te hopen dat geschrokken door de negatieve gevolgen May aanstuurt op een minder radicale en bruuske scheiding met de EU. NvdM

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties