Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikelmaandag, 4 december 2017

Geld drukken of de economie hervormen
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) blijft er bij elke gelegenheid op hameren. De Europese Centrale Bank moet stoppen met het opkopen van schuldpapier. Hij zei dat vorige week maar weer eens tijdens een spreekbeurt in Engeland.
Knot is, net als de Duitse Bundesbank-president Jens Weidmann, een verklaard tegenstander van het opkopen van staatspapier. Het programma wordt toegejuicht in het zuiden van Europa, maar de economisch sterkere landen in het noorden vinden dat er door het drukken van geld - want dat is feitelijk wat de opkoopregeling is - landen te weinig worden gemotiveerd hun economieŽn te herstructureren. Het geld klotst immers tegen de plinten.
Knot wees er op dat de economie van de eurozone groeit en dat er geen risico meer is op deflatie, het meer waard worden van de euro, waardoor alles goedkoper wordt en mensen het kopen van spullen steeds maar uitstellen; zeer tot schade van de economie. Dat de huidige inflatie nog niet op de beoogde 2 procent zit, is volgens hem geen probleem. Europa zou zich meer moeten richten op het uitdragen van wat hij noemde Ďgeduld en vertrouwení. Het komt volgens hem ook wel goed zonder het laten draaien van de geldpersen. De ECB gaat tot september volgend jaar nog dertig miljard euro per maand in de Europese economie pompen. Nu is dat zestig miljard. Dit zijn astronomische hoeveelheden goedkoop geld. En het blijft verbazingwekkend dat deze enorme injecties niet hebben geleid tot meer (gewenste) inflatie.
De Franse president Macron heeft gepleit voor een Europees ministerie van FinanciŽn. Dit past helemaal in het jarenlange streven van Frankrijk om economisch aan te kunnen haken bij het economisch veel vitalere Duitsland. Frankrijk ziet zich als de verbindingsstreep tussen het zwakke zuiden van de eurozone en het sterke noorden, maar het land kan zelf de snelheid van het noorden niet bijhouden. Een echt gezamenlijk financieel en marktbeleid zal het achterblijven van Frankrijk irrelevant maken. Maar velen in het noorden zitten er niet op te wachten dat rijkere landen verder aan armere landen worden gekoppeld.
Het doel van de laatste paar Franse presidenten is altijd geweest om zoveel mogelijk vast te kleven aan Duitsland. Dat begon al met de invoering van de gezamenlijke munt. Dat voorkwam het gezichtsverlies om steeds maar te moeten devalueren om het noorden bij te kunnen houden. De euro trekt het land mee. En in de slipstream van Frankrijk hangt Zuid-Europa, waar de groei trouwens nu gelukkig begint aan te trekken.
Het noorden van de eurozone hamert op herstructurering van de zwakke economieŽn. Het zuiden op het gemakkelijke bijdrukken van geld. Twee werelden, waarvan het de vraag is of ze ooit bij elkaar zullen of kunnen komen. PAdV

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties