Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Cultuurwoensdag, 29 november 2017

Princessehof viert eeuwfeest in gloednieuw jasje
Na een grondige verbouwing heropent Keramiekmuseum Princessehof dit weekend de deuren. Het Leeuwarder museum dat dit jaar honderd jaar bestaat, kreeg onder meer een nieuwe entree en andere opstelling voor de vaste collectie.
De vlag wappert er nog als vanouds. Maar de entree die naar de kunstschatten van Keramiekmuseum Princessehof leidt, zit voortaan enkele meters meer naar links in de Grote Kerkstraat. Via de deur stappen bezoekers nu een open ruimte binnen, met links de winkel en voor je de kassa. Daar achter maakte de oude educatieve ruimte plaats voor een vernieuwde theesalon met een extra ingang aan de tuinkant.
,,Geen hok meer met een gasaansluiting die het zicht belemmert als je binnenkomt”, omschrijft museumdirecteur Kris Callens het verschil. ,,De theesalon is ook groter geworden. Die was eigenlijk altijd meer servicegericht, voor de museumbezoekers, maar kan nu ook op zichzelf een succes worden.”
Op de plek waar de theesalon vóór de verbouwing nog zat, is oprichter Nanne Ottema van het museum teruggekeerd. Het is dit jaar exact honderd jaar geleden dat de Leeuwarder notaris en grenzeloze verzamelaar van tienduizenden kunstvoorwerpen als tegels, textiel, aardewerk, schilderijen en porselein voor het eerst de deuren van het Princessehof opende. Vereeuwigd in een foto in een nis, kijkt hij nu uit over de collectie Fries aardewerk van het museum; het Friese erfgoed. ,,We wilden hem een mooie plek geven in de zaal die duidelijk maakt waarom we een nationaal keramiekmuseum in Fryslân hebben.”
Lees hier meer over in het Friesch Dagblad van 29 november

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties