Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Cultuurdinsdag, 28 november 2017

Pakje met kunst erin uit automaat
Leeuwarden – Stoptober zit er net weer op en op steeds meer openbare plekken is roken verboden. Tegelijkertijd duiken her en der ook juist weer meer sigarettenautomaten op: maar nu gevuld met pakjes kunst.
In Het Broodhuys aan de Nieuwestad in Leeuwarden prijkt sinds ruim een maand de eerste Friese omgebouwde sigarettenautomaat van het project Pakje Kunst. Initiatiefneemster is kunstenares Reina Visser (49) uit Wergea. ,,Het concept is heel simpel maar zó leuk”, zegt ze. ,,Je gooit vier euro in de automaat en dan trek je er een pakje uit. In plaats van sigaretten vind je daar nu een kunstwerkje in. Er zit ook een verhaaltje bij van en over de maker.”
Pakje Kunst is een landelijk project. Visser kwam het eind vorig jaar voor het eerst tegen op Facebook. ,,Kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen uit Tilburg zette het op touw en is al een paar jaar bezig. Hij deed het idee weer op in Duitsland, waar de soortgelijke Kunstautomat al veel langer draait.” Schrauwen heeft ook reizende automaten. ,,Een daarvan was te zien bij de kunstroute Open Stal in Oldeberkoop. Ik heb contact met hem gezocht om ook een vaste automaat hier te krijgen en ben zo regiobeheerder geworden.”
Schrauwen verzorgt de pakjes en de machines. ,,Daarvoor struint hij onder meer Marktplaats af, want we willen alleen van die oude mechanische automaten met lades. Bij voorkeur van de voormalige Bitri-fabriek uit Dokkum, die zijn het mooist.” Schrauwen bouwt de automaten om zodat er euro’s in plaats van guldens in kunnen. De regiobeheerders zoeken de locaties en lokale kunstenaars om de pakjes te vullen.
Visser, die voornamelijk met vilt en keramiek werkt, doet zelf mee. Daarnaast verzamelde ze inmiddels ruim dertig andere kunstenaars om zich heen. ,,Onder meer Doet Boer-sma, Saskia Wagenvoort en Albert Smit zijn aan de slag gegaan, maar bijvoorbeeld ook een leraar handenarbeid en een aantal studenten van de NHL. Wat ze maken loopt uiteen van schilderijtjes en foto’s tot sieraden en textielkunst. De studenten maken 3D-prints van klei.”
Lees hier meer over in het Friesch Dagblad van 28 november

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties