Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikelmaandag, 27 november 2017

Vleugellam Duitsland maakt EU vleugellam
Duitsland werd met de uitslag van de verkiezingen van september plotsklaps een gewoon Europees land. Zoals eerder in andere EU-lidstaten leden ook in Duitsland de gevestigde middenpartijen een gevoelig verlies en boekten kleinere partijen winst of deden ze hun intrede in het parlement. Voor het eerst in zestig jaar telt de Bondsdag zeven partijen, ondanks de kiesdrempel.
De vrees dat met een dergelijk versnipperd politiek landschap het formeren van een nieuwe regering een lastige klus zou worden, is bewaarheid. Door het verlies van de twee grote volkspartijen CDU/CSU en de SPD zijn voor het eerst drie partijen nodig om een coalitie te vormen. In de afgelopen decennia trad een nieuwe regering gemiddeld zestig dagen na de verkiezingen aan. Dit keer kan na het mislukken van de onderhandelingen tussen de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel, de liberale FDP en de linkse Groenen het nog weken duren voordat Duitsland weer een regering heeft. Er is eigenlijk geen andere coalitie mogelijk, zonder dat de sociaaldemocraten van de SPD meedoen.
Het vooruitzicht dat Duitsland de komende tijd vleugellam is, stemt de Europese Unie tot zorg. Als machtigste en rijkste lidstaat gebeurt er in de EU weinig tot niets als Duitsland niet het voortouw neemt. Juist nu de pro-Europese Franse president Emmanuel Macron samen met Duitsland de EU en met name de eurozone grondig wil hervormen, geeft Berlijn niet thuis. Daarnaast moet de brexit uitonderhandeld worden en heeft Europa grote problemen in de relatie met de VS onder Donald Trump.
En zelfs als Duitsland weer een regering heeft, is het Europese speelveld van de bondskanselier - hoogstwaarschijnlijk weer Angela Merkel - aanzienlijk verkleind. Zij heeft thuis te maken met de Europa-kritische partijen FDP en AfD.
De Duitse stembusgang werd in Brussel gezien als het startschot voor ingrijpende initiatieven om de EU te moderniseren. Veel andere EU-lidstaten hadden al verkiezingen achter de rug en Merkel zou na haar herverkiezing samen met Macron de voor de Europese integratie onmisbare Frans-Duitse as opstarten. Dat pakt nu anders uit.
Niet iedereen is daar rouwig om. De Britten gaan met een verzwakte EU zelfbewuster de brexit-onderhandelingen in. EU-lidstaten als Polen en Hongarije die vanuit de Europese Commissie kritiek krijgen omdat ze een loopje zouden nemen met de rechtsstaat, voelen zich ook sterker staan. En zelfs Nederland, dat wat verdere financiŽle integratie graag op de rem mag trappen, is niet onverdeeld ongelukkig met de Europese impasse.
Maar gezien de vele problemen die in Europees verband om een oplossing vragen is de Duitse impasse slecht nieuws. Zonder een handelend Duitsland, kan de EU niet functioneren. NvdM

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties