Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Cultuurdinsdag, 21 november 2017

Slagwerker Richard Veltman uit Bolsward op tournee even in Sneek
Slagwerker Richard Veltman uit Bolsward speelt vanavond in Theater Sneek in de voorstelling From Sammy with love. Het is een try-out-voorstelling. De première is op 29 november in het DeLaMar Theater.
De voorstelling wordt wel verkocht als musical, maar dat is het niet, vindt Veltman, die vijftien uur per week les geeft als slagwerkdocent aan kunstencentrum Atrium in Sneek. Het is meer muziektheater, oordeelt Veltman.
Bij een musical is doorgaans alles in het groot: de cast, het orkest, het decor noem maar op. Veltman weet dat uit eigen ervaring. Zo’n vijftien jaar terug speelde hij voor het eerst bij een musical. Sybolt Kamstra, uit oorspronkelijk Gauw en oud-studiegenoot van hem aan het conservatorium in Groningen, vroeg destijds hem te vervangen bij de musical Mamma Mia in het Beatrix Theater in Utrecht. Dat beviel zo goed dat hij sindsdien geregeld mag aantreden. Zo werkte hij mee met onder andere Petticoat, Wicked, Chicago, Ciske de Rat, Musical in concert, Hij gelooft in mij, De marathon en voorstellingen over Ramses Shaffy, Wim Sonneveld en Robert Long.
Bij de grote musicals neemt Veltman doorgaans net als alle andere muzikanten zitting in de orkestbak. Bij From Sammy with love is dat niet het geval. Er staat dit keer dan ook geen groot gezelschap op het podium, maar slechts twee man. De multitalenten Stanley Burleson en Freek Bartels vertolken het verhaal van de topentertainer Sammy Davis Jr.
Beide kruipen beurtelings in de huid van Davis, lid van de Ratpack en wereldberoemd door zijn nummer Mr. Bojangles. Tijdens zijn leven kreeg Davis te maken met de raciale spanningen van de jaren zestig en zeventig. Davis gebruikte zijn status als top-entertainer om de rechten van Afro-Amerikanen te verbeteren wat hem tot een graag geziene gast in het Witte Huis maakte.
In de voorstelling zit veel jazz en bigbandmuziek en ook tapdance. Vooral in het begin van de show zitten veel up-tempo nummers. ,,Het was voor mij niet alledaagse muziek en ik moest echt even de oefenruimte in”, vertelt Veltman. ,,Een mooie uitdaging. Lekker swingen.”
De swingende show met een ontroerend verhaal over liefde, racisme en passie voltrekt zich in anderhalf uur tijd. ,,Een pauze zou de spanning uit de show halen.” From Sammy with love toert na een week in DeLaMar in Amsterdam door het hele land en komt nog een paar maal terug in het Noorden. In Delfzijl, Groningen en Steenwijk wordt de show ook nog opgevoerd.
De voorstelling vanavond in Sneek is de enige in Fryslân. ,,We hebben de afgelopen weken al toerend try-outvoorstellingen gedaan. Het mooie is dat we alles live doen. Er speelt geen track met andere instrumenten mee. Met vier muzikanten en twee acteurs dragen we de hele voorstelling”, legt de Bolswarder slagwerker uit. Ondertussen speelt hij ook dichter bij huis, zoals in de voorstelling Elk sines over de vrouwelijke kroegbaas Tsjerkje van de Kliuw.
From Sammy With Love, Theater Sneek, 20.15 uur, vanavond</cci:verwijzing>

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties