Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Hoofdartikeldonderdag, 9 november 2017

Antibioticaprobleem is ook consumentenzaak
Het duurt soms lang voordat verantwoordelijke organisaties tot de juiste conclusies komen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft veehouders eindelijk opgeroepen te stoppen met het preventief gebruik van antibiotica bij gezonde dieren omdat hierdoor de kans op resistente bacteriŽn toeneemt. Resistente bacteriŽn zijn ongevoelig voor veel antibiotica en vormen een groeiend probleem wereldwijd.
De cijfers zijn schrikbarend. In sommige landen gaat zoín 80 procent van alle antibiotica naar dieren. Veel bedrijven onderschrijven met de mond de noodzaak tot verandering, maar blijven in de praktijk doorgaan met het preventief toedienen van antibiotica, dat in de EU en Nederland overigens al enkele jaren is verboden. Op een enkele grote na, zoals pluimveehouder Tyson in de VS, stoppen maar weinig wereldspelers met hun beleid om dieren, meestal zonder medische noodzaak, antibiotica te geven.
Het grote geld speelt hier natuurlijk de belangrijkste rol. Winsten op korte termijn zijn voor veel ondernemingen belangrijker dan de gezondheidssituatie wereldwijd. Door toediening van antibiotica kunnen bijvoorbeeld varkenshouders voorkomen dat dieren die op zich niet ziek zijn tijdelijk worden beschermd tegen diarree waardoor de kans op gewichtsverlies van de dieren kleiner wordt. Ook groeien dieren beter door toediening van antibiotica.
Het getuigt overigens van hypocrisie om alleen de schuld te leggen bij de vleesproducenten. Veel vleeseters in het Westen maar ook in AziŽ stellen prijs op een goedkoop stuk vlees. En bij dit alles speelt een totaal ongereguleerde wereldmarkt en funeste rol, waarbij een grote aanslag op de natuur wordt gedaan en waarbij dierenwelzijn ondergeschikt wordt gemaakt aan marktbelangen op korte termijn.
Uiteindelijk komt het allemaal neer op ons eigen consumentengedrag. Wie kiest voor de kiloknaller kan weten dat er vaak iets mis kan zijn met de wijze waarop het vlees wordt geproduceerd. Uitzonderlijk goedkoop vlees gaat in veel gevallen gepaard met dierenleed. Er ligt met andere woorden een directe verbinding tussen ons koopgedrag en het wereldwijde gebruik van antibiotica dat op termijn ook kan leiden tot ernstige problemen bij de bestrijding van menselijke ziekten. Ziekten waarvan we dachten dat die makkelijk waren te bestrijden zoals tbc of longontsteking. We merken nu al steeds vaker dat resistente bacteriŽn in ziekenhuizen in heel Europa tot grote problemen leiden.
Het is te makkelijk om met de beschuldigende vinger te wijzen naar alleen de landbouwsector of de producenten van vlees. Zo lang ons gedrag als consumenten niet verandert, houden we een systeem in stand dat uitwassen mogelijk maakt en dat leidt tot een zeer gevaarlijke situatie, zowel voor mens als dier. PAdV

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties