Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Hoofdartikeldinsdag, 7 november 2017

Brexit-gok dreigt slecht uit te pakken
Het leven van veel Britten is niet gemakkelijk. De lonen zijn relatief laag, de huren hoog en de kwaliteit van de gezondheidszorg is slechter dan bijvoorbeeld in ons land. Voormalige nutsbedrijven die bijna allemaal zijn geprivatiseerd leveren in verhouding pover werk. Zo lekken in delen van het land de waterleidingbuizen en stroomt waardevol drinkwater de grond in. Geprivatiseerde waterleidingbedrijven piekeren er uit winstoverwegingen niet over om de nodige investeringen te doen. Het Angelsaksische economisch model dat in het land wordt aangehangen laat de laatste tientallen jaren zijn rauwe kanten in alle hevigheid zien.
De Britse economie zal op korte termijn waarschijnlijk langzamer groeien als de regering in Londen er bij de brexit-onderhandelingen niet in slaagt om een handelsdeal met de Europese Unie te sluiten, zo verwacht de chef van de Engelse centrale bank.
De onderhandelingen zijn vastgelopen op de kwestie van een zogenoemde scheidingsrekening. Het vertrek van Engeland slaat een gat in de financiŽn van de Europese Unie. De overige EU-landen willen een financiŽle garantie dat alle beloftes die het Verenigd Koninkrijk heeft gedaan in de tijd als EU-lid worden nageleefd.
Bij de Bank of England leven al langer zorgen over de economische risicoís rond de brexit. Vooral nu de onderhandelingen met de Europese Unie zeer stroef verlopen. Er is ook kritiek bij de Conservatieven over de onderhandelingstactiek van premier Theresa May. Met name de onduidelijkheid van de Britse koers leidt tot gemor. Niet alleen bij de Britten trouwens, ook veel landen van de EU zeggen niet te begrijpen waar het Verenigd Koninkrijk naar toe wil.
Het wordt steeds duidelijker dat uittreden van Groot-BrittanniŽ uit de EU veel grotere en met name ook negatievere consequenties heeft dan de beleidsmakers in Londen hadden verwacht. Met name de onzekerheid die boven de markt blijft hangen heeft al op korte termijn pijnlijke effecten voor de Britse economie, zo verwachten economen en financiŽle deskundigen.
Een van de nu al merkbare gevolgen is een personeelstekort, met name in de zorgsector. Door de aangekondigde brexit willen steeds minder EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk werken. De zorgsector in Engeland leunt sterk op personeel dat afkomstig is uit buitenland. Niet alleen daalt de instroom van nieuwe artsen en verpleegkundigen, er vertrekken ook veel omdat ze zich niet meer welkom voelen.
Het houden van een referendum over het verlaten van de Europese Unie door de Britse regering blijkt achteraf beschouwd steeds duidelijker een roekeloze gok die uiteindelijk veel inwoners van het land die het toch al moeilijk hebben hard zal raken. PAdV

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties