Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikelmaandag, 6 november 2017

De niet-genezende patiŽnt is geen last
Er is een kanteling ten goede in het euthanasiedebat. Onder artsen was die al gestart. Nu dringt die door in de politiek. Vorige week werd bekend dat justitie weer overweegt een arts te vervolgen wegens onzorgvuldigheid. Het betreft een huisarts die de wilsbeschikking van een vrouw heeft uitgevoerd nadat haar benauwdheidsklachten toenamen. Ze wilde geen verder longonderzoek meer. De arts is tegemoetgekomen aan het euthanasieverzoek van de patiŽnt, terwijl hij nog een alternatief zag dat de patiŽnt afwees.
Er is politieke overeenstemming dat euthanasie alleen mag in geval van ernstig en uitzichtloos lijden. Dat is het geval bij een patiŽnt die ook zonder euthanasie binnen enkele maanden zou komen te overlijden. PatiŽnten die aanzienlijk langer kunnen leven en vinden dat de Ďkwaliteit van levení afneemt menen soms ook Ďrechtí op euthanasie te hebben. De arts wordt dan gevraagd iets te doen wat eigenlijk strijdig is met de geest van de wet. Vandaar de vervolgingen.
Die druk op de arts kent twee kanten, zo bleek uit de hoorzitting over dit onderwerp in de Tweede Kamer. In de eerste plaats is er druk van de autonome patiŽnt. Daarnaast is in de psychiatrie een andere discussie gaande. Prof. J. van Os, hoogleraar psychiatrische epidemiologie aan het UMC Utrecht, stelt vast dat voor 24 procent van de Nederlanders die psychiatrische problemen hebben, er maar zorgcapactiteit is voor 6 procent. Dat is dus ťťn op de vier die de benodigde behandeling krijgt. Daarbij wordt de psychiater ook nog eens in een mal gestopt van Ďmeetbareí behandelingen. Een behandeling die geen meetbare vooruitgang toont, wordt als onsuccesvol gezien.
Artsen zitten dus vast in een Ďdwingend managementinformatiesysteemí waar ze veel tijd aan kwijt zijn: de psychiater en ggz-verpleegkundige als robot. Niet-genezende patiŽnten geven door de resultaatgerichte systemen de moed soms op en vragen om de dood. ,,De niet-genezende patiŽnt met psychisch lijden wordt gezien als een lastige uitzondering die drukt op het behandelresultaat van de ggz-instellingĒ, aldus Van Os. Zij vinden dat euthanasie niet de perverse ultieme medische oplossing mag worden voor Ďonbehandelbaarheidí.
Het kabinet Rutte II liet zich meeslepen door de D66-agenda die wordt bepaald door het recht van de individuele patiŽnt. Ook domineert het resultaatgericht zorgmanagement over de zorgplicht voor de psychisch lijdende mens. Euthanasie mag nooit de prijs zijn die deze psychiatrische patiŽnten betalen voor kritieke prestatie-indicatoren. Zoals goede palliatieve zorg de ziekte niet heelt en de dood niet uitstelt, zo is ook in de psychiatrie intensieve blijvende zorg nodig, ook als het geen meetbare genezing van de psychische ziekte geeft. Onder Rutte III wordt hopelijk dat inzicht leidend. HB

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties