Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Hoofdartikelwoensdag, 1 november 2017

Linkse oppositie is nog lang geen hecht blok
Tegen het beleid van de nieuwe regering stellen GroenLinks, SP en PvdA een gezamenlijk alternatief, met de titel ‘Mensen boven multinationals’. Het is een korte lijst met punten als geen btw-verhoging, hogere lonen voor de publieke sector (leraren, agenten militairen), meer betaalbare (huur)woningen, eerder stoppen met werken, afschaffing van het eigen risico in de zorg en hogere lasten voor bedrijfsleven door het handhaven van de dividend- en winstbelasting en het verhogen van de bankenbelasting.
Het is een opmerkelijke actie. Samenwerking tussen de drie linkse partijen is altijd stroef verlopen. Er was altijd wel een partij die niet wilde - vooral omdat het juist met die partij goed ging. Of de PvdA zat in de regering en moest compromissen verdedigen die door de andere twee bestreden werden.
Samen optrekken tegen een kabinet met een gezamenlijk actieprogramma is helemaal lang geleden. Toch is het logisch. Links was nog nooit zo klein. Het grote verlies van de PvdA op 15 maart van 29 zetels, werd niet gecompenseerd door de tien zetels winst van GroenLinks. De SP leverde als oppositiepartij zelfs een zetel in. Drie kleine partijen dus, die elk niet veel slagkracht hebben. Maar samen hebben ze 37 zetels en kunnen ze een krachtig blok vormen.
Opmerkelijk is daarom de beperking in beleidsterreinen. Naast een aantal klimaatdoelstellingen gaat het gaat stuk voor stuk om typisch sociaal-economische onderwerpen. Er is geen links alternatief voor het kabinetsbeleid ten aanzien van immigratie, buitenlands beleid, defensie en ethische onderwerpen. De samenwerking wordt dus gezocht op aloude linkse onderwerpen: de portemonnee van de kleine man. En dus niet die van de modale ‘normale gewone Nederlander’ van premier Rutte.
Er zit nog een zwakke plek in het plan. Want is dit lijstje met plannen opgesteld om iets anders te vinden dan de regering of is er sprake van consistent gedachtegoed? Zo pleitte GroenLinks in het verkiezingsprogramma voor een hoger btw-tarief op vlees om het vlees eten te ontmoedigen. Nu onderschrijft de partij echter dat de dagelijkse boodschappen niet duurder mogen worden door de btw. Is vlees dan geen ‘dagelijkse boodschap’? En de PvdA pleitte in het verkiezingsprogramma weliswaar voor het afschaffen van het eigen risico, maar de partij steunde als regeringspartij de afgelopen vijf jaar wel de jaarlijkse forse verhogingen die door het kabinet van VVD en PvdA werden doorgevoerd. Enig opportunisme is het document dus niet vreemd. Het zet in elk geval de toon voor de oppositie uit linkse hoek de komende tijd. Maar of dit een opstap is naar een hechte linkse samenwerking is maar de vraag. Daarvoor is de onderlinge broederstrijd tussen de drie partijen in het verleden toch iets te groot gebleken. HvdL

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties