Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikeldinsdag, 31 oktober 2017

Zit er nog muziek in de reformatie?
Het Reformatiejaar wordt vandaag in Utrecht afgesloten in aanwezigheid van de koning. De eenheid na de scheuring vijfhonderd jaar geleden wordt gesymboliseerd in een gezamenlijk gebed waar bisschop Hans van den Hende, oud-pastoor van Gorredijk en Oosterwolde, aan meedoet.
Over de verdeeldheid tussen kerken is veel gezegd. Maar de interne verschillen binnen kerkverbanden zijn bijna net zo groot. Wie op zoek is naar een nieuwe gemeente, kijkt niet zozeer naar de naam van het kerkverband dat op de deur staat, maar op wat er binnen gebeurt. De muziek is vaak voor de bezoeker een bepalende factor die over het hoofd wordt gezien. De geestelijk ligging is vrijwel te herleiden aan de hand van de vorm en inhoud van muziek.
Het nieuwe liedboek is populair bij de midden-orthodoxe of liberale gemeente. Waar alleen de psalmen met ít orgel paren, zit men in een rechtzinnige gemeente. En waar de beamer psalmen afwisselt met gezangen en opwekkingsliederen gaat het om een kruising van confessioneel en evangelisch. Bij de Baptisten- en Evangelische gemeenten staat er bijna altijd een band of combo klaar.
De muzikale Luther bracht nieuwe ideeŽn, zijn liederen waren lofzang, catechese, gebed en verkondiging in ťťn. Hij dichtte, schreef soms zelf de muziek, kon goed zingen en was een luitspeler. De reformatie begon dus in ieder geval niet met een orgel. Het was de gitaar bij het Boek en niet louter psalmen op hele noten en een halve bijbel. Bach, die er bij sommige calvinisten nog steeds niet inkomt tijdens de eredienst, is zuivere verkondiging. Luther bood kansen aan die ontwikkeling. Wat hem betreft moest muziek mensen trekken.
In muziek kunnen jongeren en ouderen volledig met elkaar optrekken en elkaar aanvullen. Niet David dŻnset (Nieuw Liedboek 173) met een melodie als blok aan het been, maar de sprankelende versie zoals in het Friese Lieteboek. Niet een Ďeigentijdse dienstí waar de psalmen worden vergeten en Bijbels goud wordt ingeruild voor ik-gerichte liederen.
In een provincie met zoveel muzikaliteit en topkorpsen moet gezamenlijke muziek volledig kunnen worden ingebracht in de eredienst, zowel in dorp als stad. Het korps, koor of de begeleidingsband verzorgt dan geen apart optreden in de dienst, maar neemt echt deel, net zoals de organist. Niet te benauwd voor het drumstel en de rinkelbom, voortdurend bedacht op inhoud boven vorm, en gemeentedeelname boven solo-optredens.
Vlak voor zijn dood schreef Luther als voorwoord bij zijn bundel: ĎAl wie met ernst in dit evangelie gelooft, die moet met blijdschap ervan zingen en spreken, opdat ook anderen het zullen horen en erbij komení. Er zit dus veel muziek in de reformatie: dat biedt kansen om anderen te bereiken. HB

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties