Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Economiewoensdag, 25 oktober 2017

Bier erkend slakkenbestrijder
Leeuwarden - Vorig jaar werd duidelijk dat er een grote kans bestaat dat vele huis-, tuin- en keukenmiddelen bij de bestrijding van ziekten en plagen in de biologische akker- en tuinbouw binnenkort niet meer gebruikt mogen worden. Middelen die als redelijk onschuldig te boek staan als bier bij de bestrijding van slakken en gemalen mosterdzaad bij het aanpakken van schimmels zouden dan volgens aangescherpte Europese regels niet meer mogen. Recentelijk zijn de twee genoemde middelen echter toegevoegd aan de Europese lijst van basisstoffen.
Dit betekent dat de middelen nu toch gebruikt mogen worden. Deskundigen hebben aangegeven dat de middelen weinig risico met zich meebrengen en dat ze geen invloed hebben op de hormoonhuishouding, het zenuwstelsel of het immuunsysteem. Telers mogen de middelen ook de komende jaren gebruiken als gewasbeschermingsmiddelen, maar de middelen mogen echter niet met een gewasbeschermingsclaim voor dit doel op de markt worden gebracht.
Op de lijst met basisstoffen staan nu twintig middelen die mogen worden toegepast. Zo staan daar ook keukenzout op, houtskool, brandnetel, zonnebloemolie, melkwei en azijn.
De status ‘basisstof’ wordt soms genoemd als alternatief voor middelen die vallen onder de opgeheven Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB). Basisstoffen worden op Europees niveau toegelaten. Een aanvraag kan worden ingediend door elke belanghebbende, met inbegrip van de lidstaten zelf. Zo werd bier aangevraagd door een Frans onderzoeksinstituut voor biologische landbouw (ITAB), dat al diverse Europese toelatingen van basisstoffen aanvroeg. Een basisstof wordt door de Europese Commissie goedgekeurd na wetenschappelijke beoordeling door de Europese autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA en na raadplegen van alle lidstaten. De hele procedure duurt ongeveer een jaar.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties