Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Hoofdartikeldinsdag, 17 oktober 2017

Tbs-straf is geen veiligheidsgarantie
Er is een collectieve verontwaardiging opgestoken over de dood van Anne Faber. Had haar dood voorkomen kunnen worden in geval de verdachte tbs had gehad? Het rechtssysteem wordt zelfs gehekeld. Het zou onterecht zijn dat een verdachte geen tbs krijgt als hij niet meewerkt aan onderzoek.
Een tbs betekent een terbeschikkingstelling waarbij iemand dwangverpleging krijgt voor een ernstige psychische stoornis. Zonder medewerking van de verdachte kan de ernst van de stoornis niet worden vastgesteld. Vervolgens heeft de rechter geen basis voor een tbs. Alleen in enkele gevallen beslist een rechter dan toch tot tbs als de stoornis overduidelijk is.
Bij de verdachte van de moord op Anne Faber was dat kennelijk niet zo heel duidelijk. Ook het Openbaar Ministerie heeft dat eerder nooit geëist toen hij werd veroordeeld wegens verkrachting. Maar al was het wel mogelijk geweest, ook tbs’ers komen weer een keer op straat. Per jaar komen duizenden tbs’ers op straat voor proefverlof of ontslag. En elk jaar komen er berichten dat iemand daardoor weer een vreselijk delict begaat. Alleen als de verdachte meewerkt aan zijn behandeling blijkt tbs te leiden tot minder snelle terugval. Maar zelfs van de uitbehandelde tbs’ers begaat een derde weer een ernstige misdaad.
Om het geheugen op te frissen: de moord op een vrouw in 2015 in Leeuwarden werd gepleegd door iemand die tbs had gekregen en dwangverpleging had ondergaan. Na lange evaluatie van deze Udo D. bleek dat geen enkel systeem - behalve levenslange vasthouding - garanties kan geven dat zo iemand niet in herhaling valt.
Als een vader nu aan de keukentafel een gevoel van grote onveiligheid over zijn dochter heeft, dan is dat begrijpelijk. Tegelijk is het onterecht. De aangewakkerde gevoelens van onveiligheid komen door de excessieve media-aandacht, online petities en discussies die lijken op een volkstribunaal. Het is veel te makkelijk om te spreken van een falend rechtssysteem.
De kans dat een jonge vrouw door een gestoorde delinquent op proefverlof op de fiets wordt aangetroffen en vermoord, is zo klein dat we daar ons gevoel van onveiligheid niet door mogen laten bepalen. Het is veel gevaarlijker om je dochter al append door het verkeer te laten fietsen. De kans dat ze door iemand anders - die soms ook append door het verkeer gaat - omkomt, is een factor honderd groter. Jaarlijks vallen daardoor enkele tientallen doden. Daar kun je als vader echt zorgen over maken, en je kunt er ook nog iets aan doen.
Het is aan de media, advocaten en rechtsfilosofen om perspectief te geven aan het nieuws om zo de burgers het vertrouwen in de rechtsstaat te laten houden en het gevoel van veiligheid te rechtvaardigen. HB

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties