Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Hoofdartikelvrijdag, 6 oktober 2017

Leger moet open zijn over resultaat missies
Als een militaire eenheid niet klaar is voor uitzending, dan wordt die niet ingezet.” Deze uitspraak van de nieuwe Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer is als nieuws gepresenteerd. Het is niet te hopen dat het ook daadwerkelijk nieuw beleid is. Dan is het helemaal terecht dat zijn voorganger vervroegd ontslag nam.
Een andere uitspraak van de hoogste militair is wel een verder debat waard. ,,Ik zal nadrukkelijk nee zeggen als een opdracht van de politiek - een gewenste militaire missie - niet uitvoerbaar is.” Kan het leger zich tegen een politiek besluit verzetten? Dat lijkt uitgesloten. Nee-zeggen kan niet, maar de noodklok luiden kan wel. Als het parlement anders besluit, dan treft die ook alle blaam en verantwoordelijkheid als het misgaat.
De legerleiding adviseert de politiek waarom Nederland wel bijvoorbeeld meedoet aan de dure operatie tegen IS in Syrië en Irak en niet aan andere missies. Het moet uitleggen waarom het niet meer meedoet in Zuid-Sudan waar dit jaar geen enkele blauwhelm omkwam door vijandelijk vuur, maar waarom Mali belangrijk is terwijl al vijftien soldaten zijn omgekomen. Is de vrede van Mali belangrijker dan die van Zuid-Sudan?
Het moet duidelijk worden wat de resultaten zijn van de missies waaraan Nederland bijdraagt. Zo wordt niet bekendgemaakt bij hoeveel aanvalsacties Nederland betrokken is in Syrië en Irak; waarschijnlijk gaat het om vele honderden airstrikes. Hoe succesvol waren die tegen IS? En hoeveel burgerslachtoffers hebben die tot gevolg gehad? Kunnen we de balans opmaken en die op de politieke agenda zetten?
Nederland is ten aanzien van zijn Defensie-inzet een van de minst transparante landen, minder dan Denemarken, VS en Frankrijk. Het wordt dan moeilijk draagvlak te krijgen om extra miljarden uit te trekken voor Defensie.
Met de komst van de communicatieve minister van Defensie Klaas Dijkhoff kan daar verandering in komen. Hij lijkt zeer geschikt om die post te gaan bekleden. Zijn indrukwekkende proefschrift War, Law, and Technology eindigt niet in een academisch vertoog en procedures. Hij komt tot de conclusie: ‘Als iemand niet de onderliggende idealen van oorlogswetten deelt – zoveel mogelijk reductie van menselijk lijden, accepterend de onvermijdelijke gebeurtenissen daaromheen – dan heeft zijn morele kompas gefaald.’
We moeten met deze minister inzicht krijgen in hoe het leger bijdraagt aan de reductie van het menselijk leed, afgewogen tegen de onvermijdelijkheid van onschuldige burgerslachtoffers. Dan krijgen we van politieke partijen vooraf te weten welke risico’s zij willen lopen, welke belangen er meespelen en op welk moreel kompas zij varen. HB

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties