Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Cultuurmaandag, 2 oktober 2017

Nostalgisch maar SportSound blijft aan de oppervlakte
Muziek en sport. Ze zijn in het huidige sportgebeuren niet meer van elkaar te scheiden. Bij aanvang van voetbalwedstrijden bij voorbeeld, professioneel of niet, komt uit de luidsprekers vaak Koning Voetbal of het opportunistische We are the champions van Queen. Maar er zijn ook clubs met hun eigen clubliederen zoals er ook stadions zijn met hun eigen (dweil)orkesten.
In de theatervoorstelling SportSound van Syb van der Ploeg probeert hij in een muzikale zoektocht dit onlosmakelijke fenomeen te duiden, met beeld, interviews, muziek en verhalen. En jawel, ook met een mystery guest; afgelopen vrijdag Henk Angenent, Elfstedentochtwinnaar 1997. Niet onverdienstelijk. De avond is vermakelijk en de nostalgie druipt ervan af met oude hits (die hij zangtechnisch perfect presenteert), tunes en met semi-interviews met sporters die bepalend zijn geweest. Sporters met wie Syb van der Ploeg iets heeft gehad of nog heeft. In beeld komen marathonloper Gerard Nijboer, wielrenner Hennie Kuiper en natuurlijk Foppe de Haan.
Velen kennen de sympathieke Syb van der Ploeg als een geweldige zanger van De Kast, maar weinigen weten van zijn sportpassie. Zo heeft hij al menig Elfstedentocht gefietst, geschaatst en gelopen. Ook is hij marathonloper en triatleet. Dus een onbekende op sportgebied is hij allerminst. Voortdurend legt hij verband met ‘zijn’ muziek en speelt daarin open kaart als het om zijn eigen successen gaat, maar ook als het om zijn dieptepunten en faillissement gaat. De kick (endorfine) die een voetballer krijgt als hij een vol stadion in beroering brengt, is dezelfde als wanneer Syb een In nije dei zingt. Dat alles maakt deze show heel persoonlijk en privé, kwetsbaar en zo nu en dan aandoenlijk in zijn onschuldige onvermogen want Syb is niet echt een verhalende toneelperformer.
Toch mist SportSound een diepgang. En die is broodnodig want de noodzaak van deze theatervoorstelling verdampt al vrij snel en dus blijft alles wat aan de oppervlakte. Op een gegeven moment weet je als toeschouwer wel dat muziek te vergelijken is met sport.
Maar wat voor invloed heeft muziek op het brein van de sporter? Hoe werkt de runners’ high? Waarom wordt muziek gebruikt om te motiveren of juist om te ontspannen? Dat soort vragen had toch ook muzikaal in deze show verwerkt moeten worden om het wat meer body te geven. Een show – duurt ook iets te lang - die daarnaast ook vrouwelijke sporters had moeten belichten. Nu geen een! Over de raakvlakken tussen muziek en sport zouden zij best wat meer te vertellen hebben dan een schaatser die zegt gek te zijn op U2: ,,Gewoon, mooie muziek man!”
Sport Sound door Syb van der Ploeg, Koornbeurs Franeker, 93 toeschouwers. Deze show is nog te zien op 13 oktober in Drachten, 21 oktober in Opende, 27 in Leeuwarden en op 25 november in Heerenveen

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties