Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikelwoensdag, 27 september 2017

Cyberaanval dwingt tot waakzaamheid
Accountants- en adviesbureau Deloitte is ten prooi gevallen aan hackers. Daardoor zijn mogelijk vertrouwelijke plannen en e-mailwisselingen van een aantal grote klanten van de firma in Groot-BrittanniŽ op straat komen te liggen.
Het nieuws over het digitaal binnendringen bij Deloitte viel deze week samen met de mededeling door deskundigen, onder wie de Nationaal CoŲrdinator Terreurbestrijding en Veiligheid, dat heel Nederland digitaal wordt bedreigd. En de situatie is erger dan mensen denken. De tegenstanders die uit zijn op geldelijk gewin, waardevolle informatie of uit zijn op ontwrichting van de samenleving zijn sneller dan de verdedigingsmuren die worden opgeworpen. De Nationaal CoŲrdinator noemde de situatie Ďecht heel zorgelijkí
De dreiging komt van criminelen en van inlichtingendiensten van landen. Voorlopig blijft het nu nog bij speldenprikjes, waarmee hackers aangeven waartoe ze in staat zijn. Maar ze zouden de elektriciteitsvoorziening plat kunnen leggen, de bankwereld kunnen verstoren of bedrijfsgeheimen kunnen stelen om de economie te ondermijnen.
Het wordt steeds duidelijker dat inlichtingendiensten van landen bij het aanvallen van (regerings)instanties en instellingen als elektriciteitscentrales, luchthavens, militaire bases en nucleaire instellingen in andere landen een grote rol spelen.
Sommige aanvallen die wereldwijd al veel schade hebben veroorzaakt zijn direct te herleiden tot landen als Rusland, China of IsraŽl. Omdat vrijwel alles tegenwoordig digitaal wordt bestuurd heeft de cyberveiligheid voor ieder land een enorme strategische waarde gekregen. Digitale defensie is misschien wel belangrijker geworden dan de conventionele krijgsmacht. Met name nu ook (internationale) terroristische organisaties cyberaanvallen zien om samenlevingen te ontwrichten en angst te zaaien.
Naast dit strategische aspect, kleven er ook enorme commerciŽle belangen aan de digitale dreiging. Er zijn veel bedrijven en organisaties als bijvoorbeeld verzekeringsfirmaís die samen miljarden euroís ervoor over hebben om over onze gegevens te beschikken. Nu al staan bedrijven die veel over ons gedrag weten (zoals Google en Facebook)onder grote druk om die gegevens te delen met derden.
Niet alleen landen moeten zich goed beschermen tegen cyberaanvallen. Ook bedrijven en particulieren dienen zich goed te wapenen. En daar schort het wel aan, vooral bij particulieren. Bij de meeste mensen zijn zorgeloosheid en relatieve onkunde nog steeds troef. Geheel onterecht, zo waarschuwt de Nationaal CoŲrdinator Terreurbestrijding en Veiligheid. Het is goed dat hij met zijn alarmerende boodschap ons wakker probeert te schudden. De belangen die op het spel staan zijn zeer groot.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties