Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Hoofdartikeldinsdag, 26 september 2017

Duitse uitslag streep door EU-plan Macron
Het is niet toevallig dat vandaag, twee dagen na de Duitse verkiezingen, de Franse president Emmanuel Macron in een toespraak zijn verregaande plannen voor de toekomst van de EU ontvouwt. Sinds zijn verkiezing in mei beloofde Macron met voorstellen te komen voor het versterken van de Europese economie en het op elkaar afstemmen van nationale begrotingen.
Macron wilde zijn ambitieuze plan niet eerder uit doeken doen omdat hij wilde afwachten hoe de verkiezingen in Duitsland zouden uitpakken. En dat ziet er voor hem niet goed uit.
Als uitgesproken pro-Europese president wil Macron de voor de Europese samenwerking zo noodzakelijke Frans-Duitse motor weer op volle toeren laten draaien. Probleem hierbij is de ongelijke machtsverhouding tussen Parijs en Berlijn. Duitsland is de politiek en economisch dominante macht in Europa. Om Frankrijk meer op gelijke voet te brengen met Duitsland voert Macron economische en sociale hervormingen door die in zijn land op veel weerstand stuiten. Want Macron werd niet gekozen vanwege zijn EU-beleid of zijn hervormingsagenda, maar om de rechts-extremistische Marine Le Pen uit het Élysée te houden.
De verkiezingsuitslag van zondag in Duitsland is een streep door de rekening van Macron en bondskanselier Angela Merkel om de Europese samenwerking te verdiepen. De hoop was dat de Grote Coalitie van de christendemocratische CDU en de sociaaldemocratische SPD - beide uitgesproken pro-Europese partijen - zou worden voortgezet.
Maar na de historische nederlaag van de SPD bedankt die partij voor het dragen van regeringsverantwoordelijkheid. Dat betekent dat de CDU - die ook flink heeft verloren, maar wel de grootste blijft - een coalitie moet vormen met de liberale FDP en de linkse Die Grünen, partijen die eurosceptischer zijn dan de SPD. Zo voelen met name de liberalen niets voor een eigen begroting voor de eurozone, een diepe wens van Macron, Merkel en Brussel. Daarbij komt nog dat Merkel in de Bondsdag te maken krijgt met de oppositie van de rechts-populistische en ronduit anti-Europese Alternative für Deutschland (AfD). Merkel heeft dus veel minder bewegingsruimte om de door haar en Macron gewenste Europese agenda er door te drukken.
Merkel heeft voor het eerst na twaalf jaar kanselierschap te maken met serieuze oppositie. Veel Duitsers vinden, gezien de opkomst van de AfD en de afstraffing van de regeringscoalitie, thema’s als immigratie en veiligheid belangrijker dan de uitbouw van de eurozone. Misschien kan het, ook voor de Europese samenwerking, geen kwaad dat Merkel wordt gedwongen meer te luisteren naar de kiezers. Want de EU overleeft wel een tweede eurocrisis, maar geen tweede vluchtelingencrisis.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties