Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Cultuurdinsdag, 26 september 2017

ONS-speler die met Ajax meespeelt
Heerenveen - Dat is ongeveer wat er zaterdag te beleven valt op koorgebied in Heerenveen. Het Nederlands Kamerkoor (NKK) is het professionele team dat zaterdagavond aantreedt in de roomskatholieke kerk van Heerenveen. De topamateurs zijn de zangers Collegium Vocale Fryslân (CVF), die een paar keer in diverse samenstellingen bij elkaar komen voor enkele optredens.
Voorafgaand aan het concert, waarbij onder meer De Vespers van Rachmaninov worden uitgevoerd, is er ‘s middags een openbare repetitie van beide topkoren onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra van het NKK. Bij deze ‘training’ zijn amateurzangers, maar ook andere geïnteresseerden, welkom. “Dit bart eins noait. Dit is hiel bysûnder”, verklaart dirigent Gerben van der Veen van CVF.
Foldwaning
Even in de keuken kijken van professionele zangers is er vaak niet bij voor koorleden, weet Van der Veen. Daarom hoopt hij dat veel zanglustigen zaterdagmiddag naar zijn ‘inspiratiedag’ komen. “Oer it generaal dogge sjongers net folle oan edukaasje. Seker minder as korpsmuzikanten. Foar’je yn in orkest spylje wolle, moatte je faak twa of trije diploma’s hawwe, wylst fan koarleden faak net folle frege wurdt.”
Door de openbare repetitiemiddag te bezoeken, kunnen zangers voortaan meer plezier uit hun hobby halen, meent Van der Veen. “It is net sa dat je troch ien workshop of middei direkt in heger nivo helje, mar it kin wol in stimulâns jaan oan it sjongen. It kin je ek mear foldwaning jaan.”
Twee jaar geleden kwam het Nederlands Kamerkoor ook al eens naar Fryslân om de gevorderde zangers van Collegium Vocale bij te spijkeren. Ook de afgelopen maanden kwamen enkele zangers van het NKK langs voor enkele workshops. “It jout nij elan oan ús koaren. Hiele simpele tips hawwe har útwurking”, vertelt Van der Veen.
Eén van die ‘simpele adviezen’ is om als koorleden niet allemaal tegelijk adem te halen, maar om de beurt. Van der Veen: “Wy hawwe it no oer it út- en ynfoegjen. Nim de tiid om te sykheljen sûnder dat it opfalt.” Een andere simpele maar erg doeltreffende tip is: let op hoe je staat. “Sjonge is in kompleks gehiel. Do dochst it mei it hiele liif.”
Komende zaterdag zal Peter Dijkstra ongetwijfeld met nog meer ‘kneepjes’ uit het koorvak komen. Dijkstra kreeg het zingen met de paplepel ingegoten. Zijn vader Bouwe Dijkstra overleed afgelopen maart op 71-jarige leeftijd en was oprichter van het Roder Jongenskoor en de Koorschool. Op dertienjarige leeftijd leidde Peter al zijn eerste (volwassen) koor. Sinds 2004 leidt hij het NKK als vaste gastdirigent. Verder is hij veel in het buitenland actief en is hij muziekprofessor in Keulen. Onlangs voerde hij met het NKK nog alle 150 psalmen op in Utrecht.
De missie van Dijkstra is onder meer om de koorzang in Nederland naar een hoger plan te brengen. In het kader van het educatieprogramma Zingen doe je samen stelt hij amateurkoren in de gelegenheid om samen met het Nederlands Kamerkoor op te treden.
Tijdens de openbare repetitiemiddag staan taal, klinkerkleuring, frasering, samenklank en balans centraal. Belangstellenden die de oefenmiddag willen meemaken, betalen hiervoor vijf euro. Gaan ze ‘s avonds ook naar het concert dan is het zelfs gratis. Na de pauze zingt het Nederlands Kamerkoor delen uit De Vespers van Rachmaninov. Voor de pauze komen drie koren binnen CVF aan bod: Hortus Vocalis, vrouwenkoor Frapelle en het Mannenensemble. Ze zingen werken van onder andere Arvo Pärt, Rihards Dubra, David Lang, André Caplet en Francis Poulenc. Al met al staan er zo’n zeventig zangers op het podium.
De Vespers is een monumentaal koorwerk, legt Van der Veen uit, waarbij Rachmaninov gezongen elementen uit de Russisch-orthodoxe eredienst getoonzet heeft, vaak met behoud van de oorspronkelijke melodieën. Het werk doet Russisch aan door het gebruik van de Russische taal en harmonisaties die Rachmaninov gekozen heeft, maar is qua melodiek zeer nauw verweven met het Gregoriaans. Het is daarom een mooie synergie van oosterse en westerse elementen."
Het concert in de R.K.-kerk in Heerenveen begint zaterdag om 20.00 uur.
Een dag later viert het NKK haar tachtigjarigbestaan in Utrecht.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties