Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikelmaandag, 25 september 2017

Opkomst AfD grote uitdaging voor Merkel
Het draaide gisteren niet zozeer om de vraag of Angela Merkel herkozen zou worden. Bij gebrek aan een aansprekend alternatief en gezien het Duitse verlangen naar stabiliteit, was bij voorbaat al duidelijk dat Merkel voor de vierde keer bondskanselier zou worden. Spannender was de vraag of de rechtse nieuwkomer Alternative für Deutschland (AfD) er in zou slagen de kiesdrempel te slechten.
Waar de gevestigde middenpartijen voor vreesden, is bewaarheid: grote winnaar werd gisteren de AfD die nu na CDU/CSU en SPD als derde partij in het parlement is vertegenwoordigd. Daarmee nestelt zich voor het eerst in de naoorlogse Duitse geschiedenis ter rechterzijde van de christen-democratische CDU/CSU een politieke partij.
Het valt niet te verwachten dat de rechts-populistische AfD - die zich fel uitspreekt tegen de islam, immigratie en de EU - regeringsmacht zal krijgen. De andere partijen weigeren samen te werken met de AfD omdat die racisme en vreemdelingenhaat zou aanmoedigen. Maar als oppositiepartij kan de AfD het Merkel nog knap lastig maken.
Overigens kan de vorming van een nieuwe regering nog een flinke klus worden. De AfD is ongewenst als coalitiepartner en de SPD wil na het slechte resultaat van gisteren geen regeringsverantwoordelijkheid dragen en zoekt de luwte van de oppositiebankjes op.
De opkomst van de AfD valt onder meer te verklaren uit het feit dat de CDU van Merkel in de afgelopen twaalf jaar naar links is opgeschoven. Zo bleek tijdens de verkiezingscampagne dat CDU en de sociaal-democratische SPD - die de afgelopen jaren innig hebben samengewerkt in de zogeheten Grote Coalitie - zich nauwelijks van elkaar wisten te onderscheiden. Het gat op rechts dat Merkel heeft laten vallen, is opgevuld door de AfD. De partij kreeg vooral de wind in de rug door de vluchtelingencrisis van 2015 en het ruimhartige welkomstbeleid van Merkel waarmee zij menige Duitser van zich vervreemdde. Dat bijna de helft van de Duitsers niet meeprofiteert van de economische groei en 16 procent onder de armoedegrens leeft, verklaart ook de opmars van de AfD.
De grote overwinning van de AfD heeft een tweedeling in de samenleving aan het licht gebracht tussen aan de ene kant de kosmopolitische en welvarende Duitsers die baat hebben bij open grenzen, meer Europa en immigratie, en aan de andere kant hun rechts-nationalistische landgenoten die zich achtergesteld en onbehaaglijk voelen in het nieuwe Duitsland.
Dat de gevestigde politiek zich distantieert van de AfD is begrijpelijk, maar dat mag niet betekenen dat de zorgen van de AfD-kiezers niet serieus moeten worden genomen. De belangrijkste uitdaging van Merkel voor de komende vier jaar wordt de kloof in de Duitse samenleving te dichten.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties