Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikeldonderdag, 21 september 2017

De wereld wacht niet op een lange formatie
De troonrede was deze week korter dan anders. Om precies te zijn 1663 woorden, terwijl dat vorig jaar nog 2167 woorden waren. Ook niet gek: er was weinig nieuw beleid af te kondigen. Met het extra geld voor de salarissen in het basisonderwijs en voor de verpleeghuizen konden maar twee alineaís gevuld worden.
Geen wonder dat het grootste deel van de troonrede niet ging over de Nederlandse politiek, maar over de actuele ontwikkelingen in het buitenland. Want daar staat alles niet stil uit piŽteit met de besluiteloosheid van de Nederlandse partijpolitiek over het vormen van een regering binnen een redelijke termijn. Sterker nog, je krijgt het er niet uitgelegd.
In de troonrede werden het Britse vertrek uit de Europese Unie, de internationale strijd tegen het terrorisme, het klimaatakkoord, de Nederlandse deelnames aan internationale militaire missies en het tijdelijke lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad bij name genoemd. Maar daarbij had ook heel goed de spanning rond Noord-Korea en de voortdurende oorlog in SyriŽ en Irak genoemd kunnen worden.
Bij al deze gebeurtenissen dient Nederland een positie in te nemen. Een echt standpunt kan echter niet door een demissionair kabinet geuit worden. Maar premier Rutte kan zich niet blijven verschonen van een positie, onder verwijzing naar zijn nog steeds in niet in elkaar gesleutelde nieuwe kabinet.
Helemaal niet als het straks 1 januari is - al is er zelfs in het meest pessimistische formatiescenario dan al wel een kabinet. Vanaf die dag is Nederland een jaar lid van de VN-Veiligheidsraad. Dan vergadert en beslist ons land mede over belangrijke zaken die in de Veiligheidsraad naar voren worden gebracht. Zoals de eerder genoemde spanningen rond Noord-Korea. Dat kan alleen goed gedaan worden als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken goed ingewerkt is en een kabinetsbreed gesteunde diplomatieke lijn heeft uitgezet. Het kan niet zijn dat Nederland eerst jarenlang knokt om deze belangrijke positie, om vervolgens de eerste weken wat aan te rommelen omdat het nieuwe kabinet alle zaken nog niet op een rij heeft.
Voor de ontwikkeling van de economie is het geen probleem dat de formatie zo lang duurt, die groeit wel door - misschien wel juist door het ontbreken van nieuw beleid. Toen BelgiŽ er anderhalf jaar over deed om een nieuwe regering te vormen, was de Belgische economie een van de best presterende in de eurozone. En ook de democratie is niet in gevaar. De Nederlandse democratie is een van de stabielste ter wereld, die niet wordt ontwricht door een te lange formatie.
Maar de buitenlandse ontwikkelingen vragen om een slagvaardig kabinet, dat direct kan inspringen bij actuele gebeurtenissen in de wereld.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties