Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Hoofdartikeldonderdag, 14 september 2017

Groei in Europa heeft scherpe randjes
De arbeidsmarkt in de eurolanden is de afgelopen maanden verder verbeterd, zo blijkt uit cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat. De verbetering van de Europese arbeidsmarkt is een teken ervan dat de Europese economie na jaren van tegenslagen en depressie definitief flink de wind in de zeilen heeft gekregen.
Het zijn niet alleen de typische aanjagers in het noorden van de Europese Unie die het goed doen. Ook in andere landen gaat het goed. De Europese Centrale Bank (ECB) stelt dat het economisch herstel in de eurozone 'robuust en breed gedragen is. De bank verwacht nu de sterkste economische toename zijn sinds 2007.
Voorzitter Jean Claude Juncker had gisteren dus alle reden om zijn ĎStaat van de Unieí optimistisch te kleuren. Hij pleitte voor een Europese minister van FinanciŽn die monetaire zaken moet regelen. Dat moet iemand zijn uit de Europese Commissie die verantwoording aflegt aan het Europees Parlement. Dat is een grote verandering van de huidige situatie waar ministers van FinanciŽn van de Eurolanden (nu onder leiding van Jeroen Dijsselbloem) de dienst uitmaken.
Maar Juncker voelt zich sterk genoeg om te pleiten voor een grotere vinger van Brussel in de financieel-economische pap nu het de EU economisch zo voor de wind gaat. Het past in het beleid dat streeft naar meer centralisatie van de Unie.
Toch is het zaak niet te vroeg te juichen. Een van de achtergronden van de groei is het monetaire beleid dat door de ECB wordt gevoerd: het opkopen van staatsschulden. Iedere maand worden voor het astronomische bedrag van 60 miljard euro obligaties gekocht. De rente blijft historisch laag en de banken kunnen makkelijk geld uitlenen.
Maar dit is een beleid waarvan niemand de gevolgen kent op lange termijn. De kans op zeepbelvorming is levensgroot, hoewel de ECB dat natuurlijk in alle toonaarden ontkent. Het blijft de grote angstige vraag wat er gaat gebeuren als al die obligaties weer op de markt moeten worden gebracht. Hoe moet de ECB dat doen zonder een zeepbel te creŽren? De zorgen in bijvoorbeeld Duitsland zijn al heel lang zeer groot. Het land pleit om snel met het beleid te stoppen onder het motto: de tijd van het goedkope geld is voorbij. Maar ECB-voorman Mario Draghi lijkt dat nog niet van plan. De verhoudingen tussen Duitsland en Draghi raken door dit verschil van mening danig onder druk.
Een lage rente is mooi voor de eurolanden die onderaan bungelen, maar voor landen als Duitsland en Nederland begint het beleid negatief uit te pakken. Hoewel de hypotheken goedkoop zijn, beginnen spaarders te verliezen. Ook pensioenfondsen hebben het moeilijk en leggen burgers soms premieverhogingen en uitkeringskortingen op. Europese solidariteit kan soms pijnlijk uitpakken.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties